Dagens PS

Fondchefen om inflation: "Det ska kosta att låna"

kosta att låna
Skagen fonders investeringschef Alexandra Morris. (Foto: TT/Press)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 juni 2021Publicerad: 28 juni 2021

Inflation väntar – det tycker Skagen fonders investeringschef är bra. “Det ska kosta att låna”, säger Alexandra Morris till Di.

ANNONS
ANNONS

Nervositeten för inflation är tillbaka konstaterar Skagen fonder, men det är inte något negativt tycker investeringschefen Alexandra Morris.

”Det ska kosta att låna pengar och investerare måste bli mer kritiska till vad de investerar i. Jag tror att det är positivt att ha några procents inflation i samhället och vi kan se att mellan 1983–2006, när inflationen var låg, var det en väldigt fin period. Om vi tror att priset blir högre om ett år, köper vi hellre i dag än väntar och är med och driver på inflationen. Personligen tror jag att inflationen stabiliserar sig på en högre nivå än tidigare”, säger Skagen fonders investeringschef Alexandra Morris till Dagens industri.

Tror på värdeaktier framöver

Skagen fonder bedömer ekonomin som stark, och tror på värdeaktier framför tillväxtaktier framöver.

”Vi tror att vi kommer att se en kraftig rotation från fokus på tillväxtaktier, som har fungerat under egentligen tio års tid, tillbaka till värdeaktier”, säger Alexandra Morris.

Råvaror, industri och resor

De tror på branscher som råvaror, industri och infrastruktur. De tror också på ett uppsving för resor och turistsektorn, och tipsar om biluthyrningsbolagen Sixt och Europcar.

”Även olika sorters konsumtionsbolag. Vi tror att privatpersoner kommer att vilja köpa och göra allt som missades under corona. Allt det här är typiska värdeaktier”, säger Alexandra Morris till Dagens industri.

ANNONS

Läs mer: Svenska fonder investerar mest i stora techbolag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS