”Många av dem vet nog inte ens vilket fondbolag det är som förvaltar deras pengar”, säger Johanna Kull till Dina Pengar i Expressen och ser likheter med Allra-skandalen.

ANNONS

Enligt tidningen har i dagsläget 67.800 sparare totalt 15,7 miljarder kronor i fonder hos fondbolaget Solidar, som köpstoppades den 19 december och sedan dess utreds av Pensionsmyndigheten.

Dagens PS har tidigare berättat om Solidar, som anklagas för pensionsbluff. Bolaget figurerar även i toppen på Pensionsmyndighetens varningslista, som Dagens PS tidigare redovisat.

Vid tidpunkten för köpstoppet hade Solidar 78.500 unika sparare med pengar i bolagets PPM-fonder; det totala kapitalet uppgick då enligt artikeln till 19,2 miljarder kronor.

De flesta spararna har, som framgår, stannat kvar i fondbolaget – trots köpstoppet och den pågående utredningen.

Det kan enligt Jonas Lindmark, fondanalyschef på Morningstar, bero på att Solidar inte varit föremål för samma mediedrev som Allra och att Pensionsmyndigheten inte gick ut med något stort larm i samband med köpstoppet av fondförvaltarbolaget..

Det säger han till Dina Pengar där Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, dock tror att spararna inte är tillräckligt insatta för att förstå vidden av vad som händer i Solidar.

”Många av dem vet nog inte ens vilket fondbolag det är som förvaltar deras pengar, säger Johanna Kull i artikeln och drar paralleller till Allra.

Då var det också, konstaterar hon, svårt för Pensionsmyndigheten att förmedla hur spararna skulle gå till väga för att lämna fonderna i det utpekade fondskurkbolaget Allra.

ANNONS
ANNONS

Pensionsmyndigheten uppger att den inte tänker gå ut med någon övrig information gällande Solidar, som från sin horisont tillbakavisar anklagelserna om att man inte följer Pensionsmyndighetens samarbetsavtal.

Solidar skriver i en kommentar via mejlen till Dagens PS följande:

”Vi vet att många sparare fortsatt vill spara i Solidars fonder för att de är bra. De har sammantaget avkastat bra till konkurrenskraftiga avgifter. Våra fonder har gått bra, med gott resultat. Det tror jag att kunderna värderar.”