En aktivt förvaltad fond på den amerikanska marknaden har växt med 40 procent bara i år. Deras trick: åtta enkla regler.

ANNONS

Bill Smead har grundat och drivit Smead Value Fund på den amerikanska marknaden sedan 2007. Den startade precis innan finanskrisen slog till och klarade sig då ungefär som andra fonder i sin samtid dåligt. Men efter krisen har Smead Value Fund gått riktigt bra. Det här året ledde en del strategiska drag till en uppgång på hela 40 procent.

Hemligheten bakom fondens framgångar, menar Bill Smead, är att förvaltarna konsekvent lutar sig mot åtta kriterier.

Aktierna som fonden köper ska:

  • Möta ett ekonomiskt behov
  • Vara konkurrenskraftigt i branschen
  • Ha en lång historia av lönsamhet och goda nyckeltal för sin bransch
  • Ha bra kassaflöde
  • Vara tillgängligt till ett lågt pris i relation till det inneboende värdet.
  • Balanserad aktiekurs
  • Stark balansräkning
  • Ledning och styrelse äger mycket aktier

Grundtanken är att investeringen ska kunna motsvara ett verkligt värde.

”Bra företagsledning resulterar i bra företag under en lång tid. Men också i att du själv är en god medborgare”, säger Bill Smead till CNBC om strategin. Han tycker att bioteknikföretaget Amgen är ett bra exempel på den andan och fyller alla åtta kriterier väl.

ANNONS
ANNONS

Fyra framgångsfaktorer

De fyra framgångsfaktorer som Bill Smead pekar ut för en väl förvaltad fond är att ha det bästa urvalet av aktier, en bra tajming, rätt tidsperiod som aktien stannar i fonden och en strategi för hur ägandet koncentreras. Att köpa i dippen är en strategi hans fond ofta använder.

“Vi föredrar verkligen att köpa in oss I traditionellt starka företag där saker har gått överstyr för tillfället”, förklarar  Smead. Som exempel nämner han att Smead Value Fund köpte aktier när American Express sjönk på börsen 2015.

Det gäller också att veta när det är dags att sälja, vilket Smead berättar att han lyckades med när meme-aktierna steg tidigare i år för att sedan hastigt vända neråt. Där sålde fonden sina aktier i Macerich och Discovery innan de hade blivit ”för populära”.

Långsiktigt lyckades man i ett tidigt skede köpa aktier i vissa fastighetsbolag I samband med att 90-talisterna blev vuxna och skaffade familj. Man satsade både på bostäder och köpcentrum, vilket hörde ihop. Genom att vara långsiktigt strategisk lyckades fonden tjäna på en bransch som andra för tillfället hade räknat ut.

Samtidigt har fonden en stor genomströmning av aktier, där 30 procent av de andelar som köpts brukar vara kvar ett kvartal efteråt.

ANNONS
ANNONS

Hur den långsiktiga utvecklingen ser ut framöver är han emellertid osäker på, och inflationen skrämmer.

”Infaltionen är ingen hundvalp utan en djärv. Den är ett elakt djur. Den kommer att fullständigt förändra ilka aktier som gäller”, säger Smead.

Läs också:

Sweco fortsatt övervärderad [Dagens PS]
Kvinnor har bättre avkastning på investeringar än män [Dagens PS]