Flaggan i topp igen för USA:s breda börsindex

Uppdaterad: 10 juni 2023Publicerad: 10 juni 2023
USA
USA:s jämförelseindex S&P 500 avlutade fredagen och ännu en handelsvecka med flaggan i topp. (Foto: TT)

För fjärde veckan i rad avslutade S&P 500 fredagens handel på USA-börsen med vinst och tangerar nu den högsta nivån sedan augusti, uppger CNBC.

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS kunde berätta på fredagen klev det breda jämförelseindexet S&P 500 på Wall Street över tröskeln till tjurmarknad på torsdagen.

Läs mer om det: Experterna får skämmas – USA-börsen är nu i tjurmarknad

Läs vidare: Förklaringen till den starka börsen

I går, fredag, steg börsindexet till 4 300-nivån och senast det hände var i augusti förra året. S&P 500 avancerade 0,11 procent under gårdagen och avslutade handelsdagen med en uppgång på 4 298,86.

Även industritäta Dow Jones och tekniktunga Nasdaq avrundade börsveckan i positivt territorium. Nasdaq steg med cirka 0,14 procent och Dow Jones klättrade 0,34 procent.

Elegant vinstsvit fortsätter på USA-börsen

För S&P 500 blev det ännu en vinstvecka, vilket innebär att den snygga sviten håller i sig.

Det var fjärde veckan i rad som börsindexet i USA gick med vinst.

“Det är första gången på ett tag där investerare verkar känna en större känsla av säkerhet. Och vi tror att det har varit en vändpunkt från vad som hade varit mer av ett baisseartat försiktigt sentiment”, säger Greg Bassuk, vd på AXS Investments, i en kommentar till CNBC.

Scott Ladner, investeringschef på Horizon Investments, tror att småbolag och cykliska bolag rycker fram på börsen den närmaste tiden.

ANNONS
ANNONS

Det är så, säger han, att den amerikanska ekonomin visat sig vara mer motståndskraftig än väntat i spåren av exempelvis bankkrisen.

Härnäst inväntar investerarna ny inflationsstatistik och Feds räntebeslut som kommer att sätta sin prägel på börsutvecklingen.

På marknaden är bedömningen att det är 71 procents sannolikt att USA:s centralbank pausar sina räntehöjningar nu i juni, skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, börs och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Missa inte: Sommartips: Efter raset – aktien är billig

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS