Experterna får skämmas – USA-börsen är nu i tjurmarknad

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
USA
Efter torsdagens urladdning på Wall Street gick det breda S&P 500-indexet i USA in i tjurmarknad. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. (Foto: TT)

Efter torsdagens urladdning på Wall Street gick det breda S&P 500-indexet i USA in i tjurmarknad på förväntan att Fed pausar räntehöjningarna – ack så fel dysterkvistarna hade i sina börsprognoser för 2023.

ANNONS
ANNONS

Nästa vecka tar den amerikanska centralbanken Federal Reserve beslut om räntan ska höjas eller lämnas oförändrad.

Någon räntesänkning är inte att vänta. Däremot tror investerarna att Fed gör uppehåll med sin hökaktiga penningpolitik och avstår från att höja räntan.

Det är dessa förhoppningar som eldar på USA:s börser med S&P 500 i täten, det vill säga det index där bland annat 500 av landets största börsföretag är noterade och som till sitt marknadsvärde är det största i världen (Dow Jones Industrial Average är annars det största indexet i USA).

Fed: Sannolikt höjer vi inte räntan

Förra veckan signalerade Fed att det sannolikt inte blir någon höjning av räntan på mötet 13-14 juni.

Detta har fått USA-börsernas jämförelseindex S&P 500 att stiga 2,7 procent, vilket innebär ett kliv precis över tjurmarknadströskeln, konstaterar Bloomberg.

På torsdagen klättrade S&P 500 med 0,6 procent.

Sedan indexet noterade sin lägsta nivå 12 oktober i fjol är uppgången imponerande 20 procent – och minst 20 procents avancemang krävs för att det ska definieras som tjurmarknad, framgår de.

ANNONS
ANNONS

Experterna hade så fel – det blev tjurmarknad i USA

Under torsdagens börshandel på Wall Street var Big tech-bolag fortsatt stora vinnare, vilket de varit under större delen av året.

Enligt Bloomberg har tekniktunga Nasdaq 100-indexet avancerat upp med över 32 procent i år.

Dysterkvistarna som målade aktiemarknaden i svart inför 2023 har därmed kommit på skam.

Enligt dessa förståsigpåare skulle börsen kantas av förluster under årets första halvår, följt av vinster under resterande och avslutande sex månader.

Bloomberg konstaterar att vissa skeptiker håller fast vid sin mörka prognos om att USA-börsen avslutar 2023 i negativt territorium.

Läs även: Wall Street fick draghjälp av techbolagen

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS