Dagens PS

Fastighetskungen utarmad: 98 procent av pengarna borta

Hui Ka Yan greps förra månaden av kinesisk polis på grund av misstankar om brott relaterade till fastighetsjätten Evergrandes fall. Det sätter punkt för ett uselt år för Hui.(Foto: Xinhua Silk Road/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 okt. 2023Publicerad: 26 okt. 2023

China Evergrandes grundare Hui Ka Yan har haft ett tufft år. Efter fastighetsjättens fall är stora delar av pengarna borta och han misstänkt för brott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hui Ka Yan greps förra månaden av kinesisk polis på grund av misstankar om brott relaterade till fastighetsjätten Evergrandes fall.

Det är slutpunkten på ett uselt år för Hui.

”The harder they fall” är visserligen både en klassiker från 1956 med Humphrey Bogart och en westernfilm från 2021. Spelas det in en östernfilm på samma tema kan den mycket väl komma att handla om Hui Ka Yan.

Hui Ka Yan – näst rikast i Asien

Innan eländet började var Hui Asiens näst rikaste person och ansågs värd motsvarande hisnande 4 700 miljarder svenska kronor.

Den penninghögen byggde Hui upp under 1996 då han grundade fastighetsjätten Evergrande.

Utförsbacken började sedan i december 2021 och sände svallvågor över hela Kina, men även bland internationella investerare.

Evergrande slutade som världens mest skuldsatta fastighetsutvecklare och ansökte sommaren 2023 om konkurs med mer än motsvarande 3 300 miljarder kronor i skuld.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nästan inget kvar

Aktien har tappat 99 procent av sitt värde och det är ungefär samma skala som Hui Ka Yan har på sitt tapp, enligt Fortune som skriver att 98 procent av hans tillgångar är borta med vinden.

I miljardärsversionen av att få gå från hus och hem har det, bland annat, inneburit att Hui fått sälja såväl sin herrgård i London, såld för 2,5 miljarder kronor, och en villa i Hongkong, som i sin tur gick för 1,25 miljarder kronor.

Relaterad läsning:

Huvuden rullar: Ännu en kinesisk bankchef arresterad

Investerare: Evergrande kan dra med sig Kina i fallet – Dagens PS

Evergrande: Aktien dök när personal gripits – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS