Dagens PS

Experten: Det krävs för räntesänkning i juni

En räntesänkning till redan i sommar? Riksbankschefen Erik Thedéen har kallat det "inte sannolikt" men Handelsbanken ser en nedre gräns för hur låg inflationen kan bli innan Riksbanken tvingas agera redan i juni.
En räntesänkning till redan i sommar? Riksbankschefen Erik Thedéen har kallat det "inte sannolikt" men Handelsbanken ser en nedre gräns för hur låg inflationen kan bli innan Riksbanken tvingas agera redan i juni. (Foto: Hasse Holmberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Riksbankschef Erik Thedéen har i princip uteslutit en till räntesänkning redan i juni. Men Handelsbankens makroekonomer ser en gräns för hur låg inflationen kan bli utan att styrräntan tvingas sänkas trots allt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 8 maj kom så äntligen den efterlängtade sänkningen av den svenska styrräntan från 4,0 till 3,75 procent.

“Inte sannolikt i juni”

“Inflationen närmar sig målet” skrev Riksbanken då efter beskedet som nog förvånade få.

Samtidigt levererade Riksbankschefen Erik Thedéen en besk prognos för de som hoppats på att räntan kan sänkas inom kort igen redan när Riksbanken sammanträder nästa gång i slutet av juni.

“Nu sänker vi i maj. Som vi ser på läget nu är det inte sannolikt med en junisänkning, sa Thedéen till SVT.

Det är också en bild som delas av de flesta bedömare och experter. Så även av Handelsbankens makroekonomer Claes Måhlén och Christina Nyman som resonerar kring makroläget i Handelsbankens egen tv-kanal.

Det finns dock ett “men”. Två nya inflationssiffror från Sverige kommer att redovisas för april respektive maj innan Riksbanken ska fatta sitt junibeslut och statistiken har överraskat vid tidigare tillfällen i vår.

ANNONS

Senaste nytt

“1,5 procent skulle räcka”

ANNONS

Aprilsiffran kommer redan i morgon onsdag 15 maj då inflationen förväntas komma in något högre än för mars. Från 2,2 procent till 2,4 procent enligt Handelsbankens prognoser.

“Det som hände mellan mars och april 2023 var bland annat att energipriserna föll mycket” påminner Claes Måhlén om och ser det som en förklaring till varför jämförelsetalen nu är lite tuffare.

Riksbanken själva har dock en prognos som ligger ett par tiondelar högre.

För att sänka redan i juni så tror Christina Nyman att det krävs att det blir oväntade rörelser för både inflationen, kronan och konjunkturen.

“Men det är klart, skulle man få en inflation som hamnar neråt 1,5 procent så skulle det ju räcka för att sänka räntan direkt igen”, konstaterar Nyman.

I morgon klockan 8 får vi se om den nya svenska inflationssiffran kan närma sig den nivån.

Läs mer:

Experterna: Så låg blir räntan till slut. Dagens PS

ANNONS

Svag krona kan stoppa Riksbankens räntesänkning. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS