Dagens PS

Europas bolag har sin sämsta rapportperiod sedan pandemin

Europas bolag
Europas bolag hade ditt sämsta kvartal sista kvartalet 2023 sedan pandemin. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Hälften av Europas kvartalsrapporterande bolag har missat analytikernas förväntningar, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

50,2 procent av 313 europeiska börsbolag har slagit förväntningarna under den nuvarande rapportperioden enligt data från Factset som CNBC analyserat.

Sämsta sedan 2020 för Europas bolag

Det är den sämsta siffran i sitt slag sedan första kvartalet 2020 då covid-19-pandemin slog till.

“Vi har inte sett en så låg nivå av beats (att bolaget slår förväntningarna, reds anm.) på länge”, säger Edward Stanford, chef för aktiestrategi på banken HSBC till CNBC.

“En svagare makromiljö i Europa, med BNP-tillväxt nära 0 procent under tredje och fjärde kvartalen, en betydande exponering mot Kina för vissa företag”, säger Philippe Ferreira, biträdande chef för ekonomi och cross-asset strategi på Kepler Cheuvreux som orsaker till utvecklingen.

Undvek recession precis på håret

Den europeiska ekonomin växte bara 0,1 procent i det fjärde kvartalet efter att ha krympt 0,1 procent i det tredje kvartalet. Med detta så undvek eurozonen precis på håret en teknisk recession, vilket definieras som två kvartal i rad med negativ tillväxt.

På sektorsnivå så hade material, sällanköpsvaror för konsumenter samt hälsa- och sjukvård ett riktigt dåligt avslutande kvartal på 2023.

ANNONS

Nedgången i inflationen är också långsammare än väntat, vilket tillsammans med företagens svaga utveckling gör problemet svårare för Europeiska centralbanken i sitt beslut om när det är dags att sänka räntorna, vilket Dagens PS rapporterat om.

Läs även: Analys: Försiktigt “drömscenario” för börsen (Dagens PS)

Läs även: Fortsatt kletig inflation ger ECB huvudbry (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS