Marknaderna i Europa går nu bättre än i USA – Trumps hårdföra tullpolitik är orsaken till den paradoxen.
Europa vinnare i Donald Trumps omvända värld


Mest läst i kategorin
Det här rapporterar Bloomberg och konstaterar att EU:s gemensamma valuta euron inte varit så stark som den är i dag på tre år.
Kronan är annars den valuta som presterat allra bäst sedan årets början.
Tyska obligationer har också en skön resa, tvärtemot amerikanska räntepapper.
Och det unika skiftet som finansmarknaderna i Europa upplever gentemot USA kan vi tacka Donald Trump för. Det är hans globala handels- och säkerhetspolitik som fått investerare att ta sin tillflykt till Europa.
Aktier i Europa pallar trycket mer än i USA
Bloomberg skriver att de amerikanska finansmarknaderna är underminerade efter decennier av dominans i spåren av Trumps tullsmällar och andra äventyrliga, politiska åtgärder.
“Och även om europeiska aktier har drabbats av handelskriget, visar de sig vara mycket mer motståndskraftiga än amerikanska”, rapporterar nyhetsbyrån och noterar att det nya spelplanen i ekonomin skett rekordsnabbt.
Det har inte ens tagit ett halvår. Då, i slutet av 2024, befann sig som vanligt de europeiska marknaderna i skuggan av USA. Det var som att det förhållandet var förutbestämt.
Senaste nytt
Trump kullkastade allt som var innan
Men sedan kom Trump till makten i Vita huset och plötsligt blev verkligheten en annan.
Catherine Braganza, som har köpt europeiska högavkastande obligationer för de fonder hon förvaltar på Insight Investment i London, säger i artikeln att “museet” Europa håller på att “vakna till liv”.
Donald Trump ser ut att ha fallit på eget grepp, hans politik “Amerika först” har fått pengarna att forsa ut ur USA och inte tvärt om, som han hoppades på.
Kapitalet rinner ut ur USA till Europa
Tidigare sögs biljoner dollar in i USA från resten av världen. Nu strömmar kapitalet bort från andra sidan Atlanten till Europa och andra marknader.
“Men de europeiska marknaderna har fortfarande mycket till sin fördel, ett tecken på att en långsiktig rotation av kontanter till regionen bara kan ha börjat. För kontinentens politiker och centralbankschefer är upplösningen av USA:s exceptionalism ett utmärkt tillfälle för euron att göra framsteg som reservvaluta, vilket skulle äta upp dollarns långvariga hegemoni”, skriver Bloomberg.
Läs även: Trumps politik positiv för EU:s gröna sektor Dagens PS
Läs vidare: Finanseliten ångrar sig om Trump – från jubel till kris Realtid

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.