Efter Rysslands gas-stopp till Polen och Bulgarien och oro för en möjlig recession i EU dyker euron till femårslägsta mot dollarn.

ANNONS

För första gången sjunker euron till 1,06 dollar mot dollarn.

Oro för energiförsörjning sedan Ryssland strypt gasleveranserna till Polen och Bulgarien och en allmän oro för ekonomisk avmattning är orsakerna till eurons dramatiska tapp under onsdagsmorgonen.

Det finns, skriver CNBC, även en oro för potentiell recession i euroområdet.

När det gäller ryska Gazproms stopp för gas till Polen och Bulgarien är det straffet för att de båda EU-länderna inte betalar för gasen med rubel.

Både Polen och Bulgarien är medlemmar i EU, som vägrar lyda från Kremls dekret att energileveranserna ska betalas med den ryska valutan.

ANNONS
ANNONS

EU-toppen anklagar Ryssland för utpressning

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har på onsdagen anklagat Ryssland för utpressning.

EU har ett stort energiberoende till Ryssland. Runt 40 procent av EU:s energiimport kommer från landet och det som nu hänt spär på oron för att en djupare ekonomisk avmattning ska drabba EU.

”Det är ett oroande tecken”, säger James von Moltke, finanschef på Deutsche Bank, till CNBC om Gazproms beslut och tillade att han inte tror på någon omedelbar risk för ekonomin men att riskerna i utsikterna övergripande ökat.

EU har redan beslutat att förbjuda rysk kolimport och diskuterar även att förbjuda import av rysk olja.

Men störst energiimport från Ryssland till EU står naturgasen för.

ANNONS
ANNONS

UBS vd Ralph Hamers sade till CNBC på torsdagen att den ryska naturgasen är EU:s största utmaning då stora delar av industrin också är beroende av den för sin produktion.

Därför är det som händer ett hot mot EU:s ekonomi, menar han.

Internationella valutafonden har tidigare i april justerat ner prognosen för euroområdets ekonomiska tillväxt rejält efter Rysslands invasion av Ukraina.