Dagens PS

Elbilsmarknadens tuffa kamp mot klockan

Elbilsmarknaden
Minskad efterfrågan på nya elbilar skapar stora bekymmer för bland annat producenterna. Startup:en Rivian (bilden) meddelade bland annat igår att de skär ned personalstyrkan ,med 10 procent som ett resultat av minskad efterfrågan. (Foto: RIvian)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Den fallande elbilsmarknaden skapar bekymmer i branschen med ändrade produktionsmål, uppsägningar och produktionsneddragningar som resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Mercedes årsredovisning som släpptes igår, meddelade bolaget att de släpper målet att ha fasat ut alla förbränningsmotorer till 2030.

“Jag tror inte att någon någonsin hade trott att bilindustrins omvandling en gång i århundradet kommer att vara en rak linje. Det kommer att finnas toppar och dalar”, meddelade bolagets svenska vd Ola Källenius

Men Mercedes är långt ifrån ensamma om att brottas med de bekymmer som den dalande efterfrågan på elbilar skapar för tillverkarna. Detta enligt en rapport från nyhetsbyrån Reuters, som släpptes på torsdagen.

“Höga räntor, sjunkande oljepriser och räckviddsångest är tre faktorer som påverkat elbilsmarknaden negativt, säger Brian Jacobsen, ekonom på investeringsbyrån Annex Wealth Management till Reuters. “Entusiasmen och köpviljan hos de som tidigt tog till sig elbilen, har inte visat sig vara representativ på längre sikt och för den stora massan”.

Elbilsmarknaden saktar in
Elbilsmarknaden förväntas att inte växa under de kommande 12 månaderna enligt Reuters rapport. (Bild: Reuters)

Mercedes besked om att skjuta på sina mål, kom bara dagen efter att EV-start-up:erna Rivian och Lucid meddelat ett rejält försäljningsdropp mot förväntningarna i sina prognoser för 2024.

Beskedet gjorde att bolaget aktier föll direkt på marknaden. Rivian med 27,5 procent och Lucie med 19,5. Som ett direkt resultat av detta, meddelade också Rivia att de tvingas skära ned personalstyrkan med 10 procent.

Skadligt priskrig

ANNONS

Priskriget på marknaden skadar också elbilsmarknaden rejält genom att minska marginalerna och pressa tillverkarna ekonomiskt.

Amerikanska Ford kämpar nu med att försöka tömma sitt lager på Mustang Mach-E, där de meddelat att de förlorar 400 000 kronor på varje elbil de säljer.

“Världen är just nu full av makro-utmaningar”, säger EV-tillverkaren Rivians VD RJ Scaringe till Reuters. “Höga räntor och geopolitiska bekymmer gör konsumenten mer priskänslig än tidigare.”.

Att EV-marknaden kommer sakta ned, varnade redan Teslas VD Elon Musk för i januari, vilket resulterade i att Teslas marknadsvärde störtdök med nära 900 miljarder kronor på en dag.

ANNONS

Senaste nytt

Läs mer:

I Reuters rapport här

Sprickan på elbilsmarknaden (Dagens PS)

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS