Samtidigt som man gör vad man kan i Ryssland för att dölja de djupa såren i landets ekonomi så hamnar några av världens rikaste i öppet bråk – om bistånd.
Ekonomin i Ryssland är ett luftslott – miljardärer i öppet bråk


Mest läst i kategorin
De absolut rikaste personerna på planeten har hamnat i luven på varandra. Men det öppna bråket handlar inte om affärer, utan om synen på bistånd till de allra fattigaste.
Och när det känns som att hela världen går mot krig och stängda gränser så händer det oväntade. Afrikas största land slår upp dörrarna och satsar på turismen.
Bilden av Ryssland är dopad
Snart lägger vi ännu en händelserik vecka till handlingarna. Nedan sammanfattar vi några av veckans mest lästa nyheter på Dagens PS.

Putin har i veckan duckat fredssamtal i Turkiet med sin nemesis Zelenskyj, samtidigt som en svensk rapport visar att läget i den ryska ekonomin är betydligt sämre än vad Moskva uppger. Deras uppblåsta statsfinanser är nämligen en del av krigspropagandan, menar nationalekonomen Torbjörn Becker.
“Även om Rysslands ekonomi skulle växa 1–2 procent extra om året skulle det ta dem i stort sett hundra år att komma i kapp EU”, uppgav Torbjörn Becker, som är direktör för SITE, Stockholm Institute of Transition Economics, för EU:s finansministrar på tisdagen.
Läs mer: Ryssland har blåst upp ekonomin – sanktionerna fungerar. Dagens PS
Ordkrig om fattigdom
Bill Gates tog i veckan till orda mot sin miljardärskollega Elon Musk. Han anklagar Musk för att uppdraget för DOGE i Vita huset redan har kostat många livet genom nedskärningar för landets globala bistånd.

Det hela tog fart när Bill Gates nyligen meddelade att han kommer att ge 99 procent av sin förmögenhet till sin stiftelse. Elon Musk avfärdar kritiken och det hela har lett till ett öppet bråk mellan miljardärerna i social medier.
Gates syftade på Musk och DOGE när han sa: ”Just nu är världens rikaste man inblandad i de fattigastes död.”
Läs vidare: Bråk mellan världens rikaste: Gates tar striden mot Musk. Dagens PS
Bilar snart utan stora skärmar
Stora pekskärmar mitt i bilen har blivit ett självklart inslag i moderna fordon. Men snart kan inslaget vara på väg bort. Fysiska knappar är på väg tillbaka – men hotet mot den stora skärmen är ett annat.
I stället för fysiska knappar eller digitala pekskärmar verkar en kombination av den egna smarta telefonen och fysiska knappar i bilen vara framtidens lösning för att navigera bilens mjukvara.
Slutpetat: Därför kan skärmarna i bilen snart försvinna. Dagens PS
Ny lag för utländska valutor
Det kan snart bli krångligare för den som vill föra över pengar till utlandet. I sommar kan vi få en ny lag som reglerar hanteringen av utländska valutor.
I propositionen föreslås att företag som förmedlar betalningar mellan banker, clearingbolag, får skyldighet att övervaka transaktioner och rapportera misstänkta transaktioner till bankerna.
Förslagen ska ge polisen, Finansinspektionen och bankerna vad regeringen kallar ”en tyngre verktygslåda för att stoppa den kriminella användningen av det finansiella systemet”.
Missa inte: Mitt i semestern: Ny lag om utländska valutor. Dagens PS

Ryssland mörkar – Algeriet öppnar dörren
Och slutligen något positivt. Ryssland gör sitt bästa för att dölja sanningen om landets ekonomi samtidigt som Afrikas största land, Algeriet, vill bli mer öppet för turism.
Landet som blev självständigt från Frankrike 1962 öppnar nu dörren till allt fler besökare, genom att bland annat ha rullat ut visum vid ankomst.
Saharaöknen täcker största delen av Algeriet och det finns även en 120 mill lång kustlinje längs Medelhavet med många orörda och spektakulära stränder.
”Om du söker fred och vill vila ditt sinne från stress, då åker du till öknen,” säger guiden Sidi Baika.
Mer om detta: Afrikas största land öppnar dörren. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.