Dagens PS

EBM slog till – tre misstänkta för "pump and dump"

Pump and dump
Tre män misstänks för grova marknadsmanipulationer genom så kallad "pump and dump". (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 juni 2021Publicerad: 03 juni 2021

Ekobrottsmyndigheten har slagit till mot tre män i 40-årsåldern hemmahörande i södra Sverige som misstänks för grova marknadsmanipulationer genom så kallad “pump and dump”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare har genomfört husrannsakningar anhållit tre personer i södra Sverige, som misstänks för grova marknadsmanipulationer. Det ska röra sig om så kallad “pump and dump”, där de spridit haussade aktierekommendationer på sociala medier, främst Twitter, för att sedan sälja sitt eget innehav när priset gått upp.

Stort antal tillfällen 2020 och 2021

Eftersom inläggen på sociala medier inte motsvarat deras egentliga förändringar utan syftat till att höja aktiekurserna för att möjliggöra försäljningar misstänks de för grova marknadsmanipulationer. Det ska ha skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 och 2021, på samtliga svenska marknadsplatser och har genererat stora vinster till de misstänkta, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Männen har i dag försatts på fri fot av åklagaren, men brottsmisstankarna kvarstår.

De misstänka förnekar inblandning

Twitterkontot har 10 000 följare och ger sken av att tillhöra en person som är ”kunnig, kompetent, långsiktig, erfaren och seriös”. De misstänkta förnekar att de använt kontot, och säger att deras handel inte har med kontot att göra,  skriver Dagens industri.

“Vi misstänker att det handlar om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där sociala medier har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där ett flertal personer har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden”, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svårt för EBM att lagföra ekobrottslingar

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS