Ingen annan president har varit en sådan katastrof under sina 100 första dagar vid makten som Donald Trump – på nästan ett sekel. Läs mer om det i vår morgonbrief.
Donald Trump historisk som börsens marodör


Mest läst i kategorin
Sämsta börsutvecklingen på nästan 100 år
Samtidigt som Donald Trump firar sina 100 dagar som USA:s president visar det sig nu att aktiemarknaden tidigare inte gått så dåligt under någon president under nästan ett sekel, alltså 100 år.
“Aktiemarknaden under Trump har sett en av sina sämsta prestationer någonsin under de första 100 dagarna av ett amerikanskt presidentskap. Det är den sämsta starten på ett år sedan Gerald Ford tog över efter Richard Nixon för 50 år sedan, och den femte sämsta utvecklingen på aktiemarknaderna under nästan ett sekel – en tidsperiod som inkluderar den stora depressionen, stora krig och stagflationskriget på 1970-talet.”
Donald Trump skriver därmed in sig i historieböckerna som den makthavare i Vita huset som dragit ner börsen mest under sin start på presidentskapet. (Fortune)
Senaste nytt
Trump gav sig själv högsta betyg
Efter 100 dagar vid makten höll USA:s president Trump ett tal i Detroit i delstaten Michigan där han gav sig själv bästa betyg.
Stört framgång anser Trump att han hittills haft med migrationspolitiken och att USA största gräns nu är stängd är “bara början”, deklarerade Trump.
Flera opinionsmätningar visar att stödet för Trump sjunkit de senaste veckor, och det var långtifrån fullsatt i idrottshallen i Detroit där han höll sitt tal. Men de som var där applåderade hans åtaganden som president. (Ekot)
Oroande svag siffra från Kinas fabriker
Aktiviteten i den kinesiska tillverkningsindustrin sjunker till den lägsta nivån på nästan två år och faller till och med under den viktiga 50-nivån-tröskeln, som är skillnaden mellan expansion och kontraktion.
Det officiella inköpschefsindexet stannar på 49,0 i april visar siffror från National Bureau of Statistics. Det är uppenbart att Kinas fabriker nu påverkas i negativ riktning av det eskalerande handelskriget med USA. Byråns chefsstatistiker Zhao Qinghe tillskriver den avtagande fabriksaktiviteten “drastiska förändringar i den yttre miljön”. (CNBC)
Asiens börser har spretat på morgonen
Börserna i Asien har dragit åt olika håll under onsdagen. I Japan var Nikkei 225 upp med marginella 0,2 procent i samband med denna tidiga börsrapport, strax efter klockan 05 svensk tid.
Det breda japanska Topixindexet ökade då med 0,4 procent medan Hang Seng i Hongkong omvänt föll med 0,4 procent.
I Sydkorea sjönk Kospi med 0,7 procent medan Shanghais kompositindex backade med 0,2 procent. Shenzhens kompositindex stod däremot på plus med 0,8 procent. (TT)
Putins krav hårt slag mot Donald Trump
Den ryske presidenten Vladimir Putin insisterar på att Ryssland måste ta kontrollen över fyra regioner i Ukraina som man i dag fullt ut inte ockuperar. Detta för att få ett slut på kriget i Ukraina då de ukrainska regionerna enligt Putin “för alltid” är en del av Ryssland.
För Donald Trump kommer Putins krav som ett hårt slag i USA:s ansträngningar att nå en vapenvila i det segdragna kriget med ambitionen att få till stånd en permanent fredsöverenskommelse.
De USA-ledda förhandlingarna uppges nu befinna sig i en återvändsgränd. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj propagerar för en fullständig och ovillkorlig vapenvila i ett första steg mot ett slut på kriget. (Bloomberg)
Därför överger bolånekunder Swedbank
Nu kryper Swedbanks vd till korset om varför storbanken förlorar bolånekunder. “Vi har varit för dåliga på att svara i telefon”, säger Jens Henriksson.
Medan Nordea och SEB vinner marknadsandelar för bolån tappar Swedbank mark, och det visar sig nu att Swedbank agerat nonchalant mot sin kunder som ringt in. Vd:n Jens Henriksson konstaterar att det var ett särskilt hårt tryck på telefonsamtalen till banken under juli, augusti och september i fjol men att bankens personal var “för långsamma att svara”.
Att många kunder då ville få kontakt med banken berodde bland annat på att Swedbank nekat kunder att förhandla om sin rörliga boränta. (Svenska Dagbladet)
Osäkerheten över tullarna stoppar vinstprognoser
Ny undersökning visar att mer än 80 procent av toppcheferna på stora amerikanska och europeiska företag, däribland Volvo, är oroliga över USA:s tullar och andra politiska förändringar. I kölvattnet av handelskriget upplever de högsta cheferna det som meningslöst att lämna guidning och framtida resultat.
“GM, JetBlue och Volvo har alla lagt den tidigare vinstprognosen för 2025 på hyllan på grund av ekonomisk osäkerhet.” (The Wall Street Journal)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.