Dollarn har tappat rejält i värde mot både den svenska och norska kronan. Enligt flera analytiker kan fallet bli långvarigt.
Dollarn på väg mot flerårig nedgång – experterna förklarar varför


Mest läst i kategorin
Dagens PS kunde igår rapportera att dollarn har pressats ner till den lägsta nivån mot kronan på 40 månader. Nu pekar nya prognoser från Handelsbanken och internationella analytiker på att nedgången bara har börjat.
Missa inte: “Risk för global finanskris” – experten om USA:s skuldtakskris. Dagens PS
Svagare dollar trots tullpaus
Dollarn fortsätter att tappa i värde. Dagens PS rapporterade att valutan har fallit från drygt 11 kronor till under 9,50 svenska kronor. Det är den lägsta nivån sedan början av 2022. Trots att president Donald Trump nyligen skjutit upp sina planerade tullhöjningar mot EU fortsätter fallet.
“Dollar är fortsatt svag trots att Trump meddelat att han skjuter på sina höjda EU-tullar”, rapporterade Reuters.
Samtidigt har Bloomberg Dollar Spot Index backat ytterligare, efter ett fall på 1,9 procent förra veckan och 0,4 procent i måndags.
Nils Kristian Knudsen, valutastrateg på Handelsbanken, tror att nedgången kan fortsätta.
“Jag tror att det kan göra det, ja”, säger han till E24 när han får frågan om huruvida dollarn kan gå under 10 norska kronor, vilket motsvarar omkring 9,50 svenska kronor, beroende på kursläge.

Missa inte: Flygplanet som kan ta dig jorden runt på sex timmar. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
“Marknaden får sätta priset”
Knudsen tror inte att dollarns nedgång är över.
“Det är inte mycket som tyder på att man försöker göra något med det. Här är det mer att marknaden får sätta priset”, säger han.
Han pekar på att den norska kronan stärkts i över en månad, samtidigt som USA:s budgetunderskott blivit en allt större belastning. Marknaden reagerar också på politiska beslut i Washington, som Trumps skattesänkningar utan motsvarande nedskärningar.
“Jag tänker inte säga att den är här för att stanna, men som marknaderna ser ut nu öppnar det upp för att pressa dollarn under 10 kronor. Det skulle mycket väl kunna hända”, säger Knudsen.
När han får frågan om inte Vita huset medvetet vill ha en svagare dollar svarar han:
“Jo, jag tänker det är en grej, hypotes, det”.
Han förtydligar att administrationens långsiktiga mål verkar gå i riktning mot en svagare valuta.
“Men det är skillnad på en gradvis utveckling och något som går fort”.
President Trump har inte visat någon oro över fallet. En svag dollar gynnar exporten, men pressar samtidigt upp priserna på importer. Det kan spä på inflationen och försvåra framtida räntesänkningar.
Läs också: Därför sjunker din fond – trots börslyft och dollarfall. Dagens PS
Tror på flerårig nedgång
Samtidigt stärks den svenska kronan, en uppgång som enligt bankernas prognoser väntas fortsätta. Trots både handelskonflikter och svag global konjunktur fortsätter kronan gå starkt.
“När det är snack om tullar så är valutan en naturlig del av marknadsbilden, och då är det en svagare dollar som blir resultatet”, säger Knudsen.
Chris Weston, forskningschef på Pepperstone, säger till Reuters att det finns “allt större konsensus om att dollarn är på väg mot en flerårig nedgång”.
För svenska konsumenter innebär det här lägre priser på importer, starkare köpkraft utomlands och förhoppningar om ett något lättare inflationstryck framöver.
Läs även: Flykten från dollarn fortsätter när USA förlorar status. Dagens PS
Läs även: Enighet om kronan: “En korrektion från svaga nivåer”. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.