Kinas teknikexport till EU ökar snabbt. “Det är ett jätteproblem”, säger en expert om risken för europeisk avindustrialisering.
"Det är ett jätteproblem" – EU tappar industrin till Kina


Mest läst i kategorin
Kinas tekniska övertag pressar europeisk industri. Med billigare elbilar, batterier och verkstadsmaskiner ökar beroendet snabbt. Nu varnar experter för att Europa tappar greppet.
Missa inte: Oväntad rymdsignal förbryllar forskare – kom från fel håll. Dagens PS
Kina slår undan industrin
Kina har tagit en dominerande roll i världshandeln med högteknologi. Solpaneler, batterier, mikrochip och verkstadsmaskiner produceras i rekordfart, och mycket går nu till Europa. Med USA i handelskrig mot Peking vänder sig kinesiska bolag mot EU.
“Det är ett jätteproblem”, säger Peter Ling-Vannerus, chefsrepresentant för SEB i Kina, i en intervju med Svenska Dagbladet.
“Om man vill bli omvald i Europa måste man ta tag i det här innan vi blir helt avindustrialiserade”, tillägger han.
Sveriges handelsunderskott mot Kina har ökat med 168 procent på fem år. SvD skriver att flera sektorer nu är hotade, från stål och varv till bilindustrin och medicinteknik.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
EU tappar tekniskt fäste
Ling-Vannerus menar att Europa behöver förstå omfattningen av Kinas tekniska kliv.
“Kina driver en extrem charmoffensiv på alla fronter just nu”, säger han. Samtidigt har inget svenskt statsministerbesök gjorts i Kina sedan 2018, till skillnad från övriga Norden.
Enligt Utrikespolitiska institutet står Kina för 70 procent av Rysslands verkstadsmaskiner och 90 procent av dess mikrochip. Det vittnar om Kinas ökade kontroll över global tillverkning.
“Vi kommer att behöva göra en mental omställning där vi inom vissa sektorer måste lära oss av Kina”, säger Björn Cappelin, expert på Kina vid UI.
Läs också: Förlorar nästan 600 000 kr på varje såld bil. Dagens PS
AI ökar gapet

Det tekniska gapet växer också på grund av artificiell intelligens. Kina använder redan AI för att styra elnät, optimera energilagring och utveckla nästa generations batterier. Enligt World Economic Forum är vissa av systemen tiotusentals gånger mer effektiva än tidigare metoder.
“Många tillverkare här oroar sig för de kommande utsläppsreglerna i EU”, säger Bojie Li, grundare av AI-bolaget 0tan i Shenzhen.
“De känner att de måste förbereda sig”, tillägger han.
Samtidigt kvarstår Europas tvekan inför det växande beroendet.
“Det finns en motvillighet i Europa att bli beroende av kinesisk teknologi, framförallt inom den gröna omställningen”, säger Erik Berglöf, chefsekonom på den kinesiskgrundade utvecklingsbanken AIIB.
Med kinesiska fabriker som byggs i Ungern och andra delar av östra Europa ökar trycket på inhemsk produktion. Samtidigt vill Peking se att EU skrotar tullarna på elbilar och batterier.
“Europas största utmaning är att behålla sin teknologiska relevans”, säger William Matthews, seniorforskare vid Chatham House.
Läs även: Länderna vill stoppa rika från att fly – inför ny skatt. Dagens PS
Läs även: Zuckerberg plockar AI-eliten till nytt superlabb. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.