Deepseek slog ner som en bomb. Men lika snabbt kom baksmällan där amerikanska bolag nobbar chattboten. Nu följer svenska företag efter.
Därför nobbar svenska storbolagen Deepseek


Mest läst i kategorin
I princip över en natt i den absoluta inledningen av 2025 fick världen lära sig vad Deepseek är.
Den kinesiska AI-chattboten slog ned som en bomb, blev snabbt populär. Deepseek bygger på öppen källkod och har utvecklats av ett kinesiskt bolag.
Användare konstaterade snabbt att Deepseek presterar i nivå med Chat GPT på de flesta områden, samtidigt som den är avsevärt billigare, viktigt inte minst för dem som vill bygga tjänster kring AI-modellen.
Men så var det förstås den där kinesiska aspekten på det hela. Bolagets kinesiska ursprung gav frågor om säkerheten för användardata. Dessutom ställdes snabbt frågan om hur bolaget bakom Deepseek var kopplat till den kinesiska regimen.
DeepSeek i blåsväder. AI-jätten bannlyst på flera håll. Dagens PS
Microsoft stoppar Deepseek
Sedan började amerikanska storbolag likväl som mindre att slå bakut. I förra veckan kom beskedet att Microsoft förbjuder sina anställda att använda Deepseek.
Nu skriver Ny teknik att flera av Sveriges största teknikföretag resonerar likadant och att flera redan beslutat stoppa användandet av Deepseek.
”Ericsson (börskurs Ericsson) tillhandahåller en intern AI-miljö för alla anställda. Våra policies tillåter inte användning av Ericsson-information i publika AI-tjänster på webb- eller telefon”, formulerar presschefen Ralf Bagner sitt stopp.
Europeiska utmanaren: “Bättre än Deepseek”. Dagens PS

Scania: Tydligt nej
Hos Scania (börskurs Traton) är man tydligare;
”På Scania får man använda de program och AI-robotar som är godkända av Scania. Vi har bland annat Copilot och Chat GPT Enterprise. Anställda får inte dela information I system eller AI-funktioner som inte är godkända”, slår presschefen Erik Bratthall fast.
Kan jag tolka ditt svar som att Deepseek inte finns bland programmen är godkända av Scania, frågar Ny teknik.
”Ja, det kan du”.
”Viktigt att det inte delas”
Svenska Autoliv (börskurs Autoliv), med 65 000 anställda i 25 länder, väljer en annan variant.
”Vi har inte förbjudit att ladda ner Deepseek, men vi tillåter inte att medarbetare delar företagsinformation i verktyget. Vår bedömning är att det inte är apparna i sig som är det viktiga att fokusera på, utan mer hur vi säkrar att känslig företagsinformation inte delas”, säger Per Jonsson, global chef för informations- och cybersäkerhet hos Autoliv.
”Internt använder vi våra egna AI-modeller eller Copilot där vi har tydliga avtal som säkrar att information inte sprids externt”, tillägger han.
”Ingen specifik policy”
Astra Zeneca (börskurs Astra Zeneca) använder ett eget generativt AI-verktyg som är integrerat med stora språkmodeller som Chat GPT. Presschefen Kajsa Eklund säger att bolaget “uppmuntrar användningen av AI över hela vår verksamhet”.
”Vi har ingen specifik policy kring Deepseek utanför arbetsplatsen. På arbetsplatsen har vi vår egen Chat GPT, som våra anställda använder”, förklarar Eklund.
Google: Deepseeks AI imponerar – men hypen är ”överdriven”. Dagens PS
Kinas AI oroar USA – kan bli ett säkerhetshot. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.