The Wolf of Wall Street? Nja, de flesta är faktiskt bara får som följer flocken enligt principen “alla andra gör det, så det måste vara bra”. Det är en av de starkaste drivkrafterna både för människan och marknaden.
Därför agerar de flesta som får på börsen
Mest läst i kategorin
Investopedia skriver om flockinstinkt som “ett beteende där människor går med i grupper och följer andras handlingar. Det förekommer inom finans när investerare följer mängden istället för sin egen analys. Det kan skapa marknadsbubblor eller marknadskraschar via panikköp och panikförsäljning”.
Som exempel används dotcom-bubblan vid millennieskiftet och börskraschen under våren 2020 när covid-19-pandemin slog till, när hela flocken skyndar sig för att sälja.
“Tulpanmanin” starkt exempel
Det går också åt andra hållet, där konceptet om fomo (fear of missing out) kan driva upp värdet på helt värdelösa saker – finanskrisen kring “tulpanmanin” är ett exempel på detta, där obegränsad spekulation i tulpanlökars värde i Nederländerna slutade med en rejäl krasch i februari 1637.
Att gå mot strömmen i sådana situationer kan vara väldigt svårt, men också lukrativt. De som behöll sina aktier under covid-kraschen våren 2020 kunde ganska snabbt notera att börsvärdet på de flesta aktier återgick till tidigare nivåer – medan de som sålde realiserade stora förluster.
Flockbeteendet är många gånger logiskt. Det bygger på tron att en grupps kollektiva handlingar mer sannolikt är korrekta, vilket ju ofta stämmer och är drivkraften bakom “den osynliga handen” som styr marknaden, enligt Adam Smiths teorier. Det leder till att individer anpassar sig och följer de sociala normerna.
Det är naturligtvis inte bara på börsen som flockbeteende är vanligt och vi ska inte hyckla – journalister är exempelvis också duktiga att springa som får efter den senaste storyn, enligt konceptet om mediedrev.
Tipsen att tänka på
Det känns bra att följa strömmen – men kan bli dyrt för din plånbok om du till exempel köper aktier som dina kompisar redan tjänat pengar på, utan att tänka på att priset kan ha gått upp sedan de köpte och att du kanske handlar på toppen.
Ye Li, docent i management på University of California Riverside, forskar på ämnet och uppmanar dig att ställa följande frågor till dig själv för att se om du sysslar med flockbeteende.
“Tar jag det här beslutet för att andra gör det? Känner jag mig pressad att anpassa mig till gruppen? Skulle jag fatta samma beslut om jag var ensam? Har jag noggrant undersökt och övervägt alternativen? Stämmer detta val med mina personliga mål och värderingar?”
Dessa råd kan få dig att undvika en del fällor. Dessutom är det roligare att inte vara ett får.
“Omfamna att vara en kontrarian; det kan vara ett bra sätt att sticka ut som individ”, skriver Ye Li.
Läs även: Historiens mest värdefulla företag – fyra gånger Apple (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.