Dagens PS

BTS-grundaren om investeringen han ångrar

"Vi är besatta av kundkvalitet och innovation", berättar Veckans börsprofil Henrik Ekelund om framgångsfaktorn för sitt BTS som han grundade i Stockholm för snart 40 år sedan och som i dag vuxit till en global spelare med ett börsvärde nära sex miljarder.
"Vi är besatta av kundkvalitet och innovation", berättar Veckans börsprofil Henrik Ekelund om framgångsfaktorn för sitt BTS som han grundade i Stockholm för snart 40 år sedan och som i dag vuxit till en global spelare med ett börsvärde nära sex miljarder. (Foto: BTS)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

“Omställningen har gått utmärkt”, säger Veckans börsprofil Henrik Ekelund till Dagens PS apropå att han för två år sedan tog steget från vd till ordförande i sitt BTS. Vad har varit nycklarna i det globala bolagsbygget, hur ser konsultföretagets AI-satsning ut och har han investerat i någon av Harald Mix bolag – precis som Mix har gjort i hans?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Henrik Ekelund

Titel: Ordförande för för konsultbolaget BTS Group (börskurs BTS) noterat på Mid Cap.

Bakgrund: Grundade BTS Group i Stockholm 1986 som han sedan var vd för i 36 år innan han bytte roll till ordförande 2022. Bolaget har i dag ett börsvärde på strax under sex miljarder med kunder över hela världen.

1. Du grundade BTS 1986 som nu har vuxit till en verkligt global spelare, vad har varit de viktigaste faktorerna till framgången så här i backspegeln?

“Det är många faktorer som har bidragit. Vi har alltid siktat högt och tänkt långsiktigt. Vi är besatta av kundkvalitet och innovation. Vårt företag är en talangfabrik, som hela tiden spottar ut nya talanger. Viktiga nya steg har först testats i olika former, vilket har lett till att vi har gjort misstagen i mindre skala och fått de stora besluten hyggligt rätt.”

“Dessutom är vi aldrig nöjda, inte ens i dag – vi anser oss fortfarande vara klart för små och siktar på fortsatt tillväxt i många år framöver”.

ANNONS

Senaste nytt

2. Hur är känslan när du tittar ut globalt, var växer det, någon region som känns särskilt intressant från ditt perspektiv?

ANNONS

“Två betydande tillväxtregioner är Sydostasien och länderna kring Persiska viken. Förtagen i dessa regioner har en stark framtidstro och investerar mycket. BTS växer snabbt på dessa marknader. Ett område som växer bra för oss är en relativt ny prenumerationstjänst som ger kunder full tillgång till allt vårt IP och content. Intressant nog köper de kunder som tecknar prenumeration även mer av våra andra tjänster.”

3. AI är på allas läppar. Är det något ni jobbar med i er rådgivning och affär för era kunder och i så fall hur?

“AI erbjuder stora möjligheter för oss på två sätt. För det första, vi har skapat ett mycket effektivt snabb-utbildningsprogram i AI för företagens alla chefer och medarbetare. Det har mötts av stor efterfrågan och vi levererar tjänsten till Coca-Cola, Abbott, ABB (börskurs ABB) och många fler. För det andra, vi ökar vår interna produktivitet med hjälp av AI, det jobbet är vi i full gång med.”

Harald Mix: “Jag har bara en enda aktie”

Riskkapitalisten Harald Mix har satsat allt på de egna företagsbyggena. Men nu avslöjar han att en utomstående aktie trots allt har kvalat in bland hans egna investeringar.

4. Du lämnade över vd-rollen 2022 för att i stället greppa ordförandeklubban. Vad har varit svårast i omställningen och vad är största skillnaden i din arbetsvardag tycker du?

“Omställningen har gått utmärkt. Ett viktigt skäl är att vår nya vd Jessica Skon har jobbat länge på BTS. Intern rekrytering är att föredra i ett företag som går bra. För mig personligen har det varit en stor förändring – tidigare fick jag 100 mejl om dagen från BTS-are, nu får jag cirka fem. Och tidigare hade jag 4 till 8 problem att lösa varje dag, men idag är det Jessica som löser dem.”

5. Harald Mix har berättat att han endast äger en enda aktie utöver sina egna innehav – i BTS. Är du ägare i någon av hans bolag och hur tänker du kring sparande och investeringar?

“Jag investerar i duktiga företagsledare som verkar på  växande marknader och har bra positioner, till exempel Björn Rosengren i ABB. Jag gillar även att satsa på startups och tillväxtföretag som uppfyller dessa kriterier.”

ANNONS

Harald Mix har ett starkt track record från hundratals bolag på Altor. Jag har investerat i H2 Green Steel, som har BÅDE högre priser och lägre kostnader än  konkurrenterna, och projektet har nagelfarits av investerare i världsklass. Jag har också investerat i Aira, som har en innovativ modell för att byta ut gasvärmare i Europa mot värmepumpar. Sverige har ju visat vägen, här har nästan hälften av alla hushåll värmepumpar med alla dess fördelar, medan i Europa är det bara 10 procent”

Någon investering du INTE gjort som du ångrar?

“Atlas Copco (börskurs Atlas Copco), som var vår första uppdragsgivare och som har varit kund i alla år, har jag tyvärr inte investerat i. I början hade jag ju inga pengar att köpa aktier för. Och med åren tyckte jag gång efter gång att aktien gått upp för mycket. Vilket misstag….”

Läs mer:

Veckans börsprofil: Nya Nivika-vd:n: “Min styrka är att bygga bolag för tillväxt”. Dagens PS

Veckans börsprofil: Susanne Najafi om sina investeringar: “En all-in person”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS