Mitt i börsrallyt, som varit mycket turbulent, är riskerna stora, konstaterar flera experter och ger goda råd till nybörjare.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, slår fast att det inte alltid är förenat med glädje att vara aktiv på börsen. Även om det gått ganska lätt för många småsparare i år.

”Det senaste halvåret har det kanske känts lätt att bara köpa en aktie och se den stiga i värde, men så är det inte alltid”, säger hon till Dagens Nyheter.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, har märkt ett klart ökat aktieintresset under det turbulenta börsåret, som präglats av pandemin och till en början såg väldigt dystert ut men sedan har svängt rejält upp till börsinvesterarnas och småspararnas fördel.

Många tar för stora risker

Han konstaterar att lågräntemiljön eldar på aktieintresset, samtidigt tror han att många noviser glömmer bort betydelsen av långsiktighet.

”Det är lätt att förblindas av möjligheten till snabba pengar med konsekvensen att man tar alldeles för stora risker”, säger Joacim Olsson till DN.

Patrick Siegbahn, finansiell rådgivare och grundare av Småspararguiden, rekommenderar oerfarna aktiesparare att ta råd av proffs inför börshandeln. Många missar det, menar han och deklarerar att det är först när ”man är varm i kläderna” som det är sunt att agera på egen hand på börsen.

Experterna rekommenderar dig som är nybörjade på börsen att sprida riskerna, att investera i 10 till 20 bolag, ha en lång horisont och att grotta ner dig i bolag som det ska köpas aktier i.

ANNONS
ANNONS

Strunta i börsen helt om du inte har intresset, sammanfattar proffsen i DN.

Läs även: Tips: 16 ”julklappar” till unga aktiesparare [DagensPS.se] »