I händelse av dramatiska börsfall griper inte Riksbankens in som räddande ängel. Det deklarerar Martin Flodén, vice riksbankschef.

”Det är inte vårt jobb att försöka stabilisera utvecklingen på börsen. Nu har börsen gått väldigt starkt och vi har inte gjort något åt det. Går börsen svagt så kommer vi inte göra något åt det heller”, säger Martin Flodén till SvD.

Trots coronapandemin råder understundom börsyra med nya rekord. Riksbankens expansiva penningpolitik som håller räntorna låga är en stor förklaring till det, enligt Martin Flodén.

Det finns dock en underliggande oro för många bolags rekordhöga värderingar.

”Börsen en liten ingrediens”

Men om börsfrossa inträder ska aktiemarknaden alltså inte räkna med någon hjälp från Riksbanken, som enligt Martin Flodén har ett bredare uppdrag än att hålla börsen under armarna.

”Börsen är en liten ingrediens i vårt arbete men det är ingenting vi försöker påverka utvecklingen på”, säger han till Svenska Dagbladet.

I ett protokoll som släpptes förra veckan – som Dagens PS berättade om – öppnar fyra av sex riksbanksledamöter för en räntesänkning, det vill säga att räntan sänks från dagens noll till minus vilket enligt SvD skulle pressa utlåningsräntorna något.

ANNONS
ANNONS

Men Martin Flodén är noga med att påpeka att en räntesänkning endast kan bli aktuell om krisen förvärras.

”Om vi såg en tydligare spridning till andra aktiviteter och mer pessimism i ekonomin så skulle det vara mer motiverat att jobba med ränteverktyget”.