”De kan göra sig 1 miljon kronor på en dag”, säger en kammaråklagare.

annons
annons

Dagens Industri berättar i måndagens utgåva om ett nätverk av daytraders som Ekobrottsmyndigheten misstänker ägnar sig åt omfattande fusk på börsens tunga listor.

Enligt kammaråklagare Jan Leopoldson, som tidningen talat med, kan daytrader-nätverket dra in 1 miljon kronor om dagen på de olagliga börsaffärerna.

”Vi har kommit underfund med, och har oerhört starka misstankar om, att det finns privatpersoner i form av daytraders som kan påverka kurserna i riktigt stora likvida bolag”, förklarar Jan Leopoldson i artikeln och konstaterar att såväl stora institutionella investerare som pensionsfonder och småsparare kan påverkas negativt av den otillåtna börshandeln.

Enligt kammaråklagaren har EBM mottagit anmälningar om marknadsmanipulation, där priset på stora aktieposter tros justeras upp för att sedan säljas till högre priser. Husrannsakan ska ha genomförts men ingen person är ännu frihetsberövad.

Enligt misstankarna kan det röra sig om ett 15-tal daytraders som sysslar med den här verksamheten.

ANNONS
ANNONS

”Nu har vi dem mer under lupp. Vi kommer att samarbeta med Finansinspektionen och marknadsplatserna”, deklarerar kammaråklagare Jan Leopoldson i Di.