Det blir ingen högre sparränta från storbankerna den närmaste tiden trots att Riksbanken höjt styrräntan, rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS

Styrräntan och boräntorna går upp – men det gör inte inlåningsräntan, som man får på sparkonton. Det ser inte heller ut att bli någon höjd sparränta framöver, enligt en rundringning hos storbankerna SEB, Handelsbanken, Swedbank, Nordea och Danske bank som Svenska Dagbladet har gjort.

Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas bank- och finansbyrå menar att det beror på att bankerna tjänar pengar på skillnaden som uppstår mellan inlåningen och utlåningen.

”Bankerna har fri prissättning när det gäller både inlånings- och utlåningsräntan, oberoende olika faktorer. Vissa av bankerna anser att de till och med borde ha tagit betalt när Sverige hade minusränta, något som skedde i flera andra länder”, säger hon till SvD.

Flera banker poängterar att de fått ökade kostnader, som bland annat bankskatten som gäller för kreditinstitut med skulder på minst 150 miljarder kronor för 2022.

”Riksbankens höjning av reporäntan var liten, vi har under flera år haft negativ ränta som vi inte har tagit betalt av kunderna för och riksdagens bankskatt har ökat kostnaderna”, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank till SvD.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Amorteringskrav kvar trots skenande räntor [Dagens PS]

Läs även: Fastighetsägarna: Räntehöjningsfasen är över vid årsskiftet [Dagens PS]