Dagens PS

Amorteringskrav kvar trots skenande räntor

Finansinspektionen Sverige
Finansinspektionens chef Erik Thedéen. Foto: TT
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 01 juni 2022

Finansinspektionen är medveten om hushållens skuldsituation, men någon hjälp i form av sänkta amorteringskrav blir det inte från FI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tisdagen kom Finansinspektionen med årets första stabilitetsrapport.

Den innehöll dubbla budskap, skriver Svenska Dagbladet och konstaterar att Finansinspektionen anser att hushållens höga skuldsättning är bekymmersam – delvis till och med värre än under 90-talskrisen – men myndigheten tänker dock inte lätta på bördan genom sänkta amorteringskrav.

Ändå tillstod FI:s generaldirektör Erik Thedéen på gårdagens presskonferens, skriver SvD, att kostnaden för räntan kan tredubblas. För vissa hushåll handlar det om att räntan stiger från drygt 1 procent till uppemot 4 procent.

Tror inte att hushållen kraschar

“Vi tror att ganska få hushåll, även i en djup nedgång, kommer att gå i personlig konkurs och därmed sluta att betala sina räntor. Men det är väldigt många hushåll som kommer att dra ner på sin konsumtion”, var Erik Thedéens budskap på presskonferensen, enligt tidningen som uppger att det är först vid en ränta på 7 procent som Finansinspektionen tror att hushållen kan få svårt att finansiera sina boendekostnader.

Finansinspektionen har, betonar man, i likhet med Riksbanken varnat för att de extremt låga räntorna i Sverige inte varar för evigt.

Och det skulle te sig märkligt, menar Thedéen, om FI lättar på trycket för hushållens lånekostnader när Riksbanken samtidigt höjer styrräntan.

Som det ser ut nu har FI inga planer på att ompröva sin hållning. Myndigheten är mer orolig över den höga skuldsättningen hos fastighetsbolagen än att svenskarna inte ska klara sina boendekostnader på grund av högre räntor.

ANNONS

“Det riskerar att sänka svensk ekonomi”, enligt Thedéen, skriver SvD, och pekar på att fastighetsbolagens belåning drabbar även bankerna som lånat ut pengar.

Läs även: Rapport: Oron för hög skuldsättning överdriven

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS