Birgitte Bonnesen landar mjukt om hon tvingas lämna vd-stolen i Swedbank.

ANNONS

Birgitte Bonnesen är föremål för en skur av kritik och är starkt ifrågasatt efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i storleksordningen 40 miljarder kronor i den svenska storbankens baltiska verksamhet, som Bonnesen tidigare varit ansvarig för.

Morgonen efter skandalen kom i ljuset gick runt 45 miljarder i börsvärde upp i rök för Swedbank till följd av dramatiska kursras.

Det har sedan avslöjats att Swedbank informerade storägare i förväg om att Uppdrag granskning skulle berätta om penningtvättmisstankarna, vilket fått Ekobrottsmyndigheten att agera på misstankarna och nu har inlett en förundersökning mot banken om obehörigt röjande av insiderinformation.

SVT:s UG har sedan avslöjat ytterligare besvärande omständigheter för Swedbank, bland annat ska Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj ha slussat misstänkta mutpengar motsvarande 34 miljoner kronor genom Swedbank i Baltikum.

Viktor Janukovytj flydde Ukraina under tumultartade former i helikopter i samband med ett folkligt uppror, som kostade flera demonstranter livet. Han skyddas i dag av Rysslands president Putin och riskerar ett långt fängelsestraff i Ukraina om han återvänder för landsförräderi och plundring av statskassan.

Det har också avslöjats nu av SVT:s Uppdrag granskning att en rysk oligark, Iskander Makhmudov, ska ha använt Swedbank för att tvätta miljarder kronor.

Iskander Makhmudov uppges vara en av världens rikaste män med en förmögenhet på över 60 miljarder kronor. Han har hamnat i rampljuset bland annat för påstådda kopplingar till den ryska maffian.

Swedbank, som även sparkade en chef som varnade för penningtvättsbrister, har tillsatt en extern utredning, men den första revisionsbyrån fick bytas ut då den misstänks för inblandning i penningtvättshärvan i Danske Bank, som i sin tur är sammanflätad med den nu aktuella Swedbank-skandalen.

ANNONS
ANNONS

Tillbaka till Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd, som tidigare försäkrat att Swedbank stått ren från smutsig verksamhet.

Om hon får gå blir hennes fallskärm drygt 20 miljoner kronor, enligt TT. Hon har i dag, framgår det, en fast årslön på 14,3 miljoner kronor och uppges ha rätt till 75 procent av lönen under tolv månader, det vill säga under uppsägningstiden.

Där till har Birgitte Bonnesen, enligt nyhetsbyrån, ett avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen under uppsägningsperioden, vilket ger summan drygt 20 miljoner kronor.