Dryga böter eller varning kan bli resultatet av SEB:s brister i penningtvättsrutinerna.

Det meddelar nu på onsdagsmorgonen Finansinspektionen på sin hemsida, rapporterar flera medier, däribland SvD.

Det står alltså klart att FI inleder en sanktionsprövning mot SEB och bakgrunden är att tillsynsmyndigheten funnit allvarliga brister i bankens rutiner för att motverka penningtvätt.

Finansinspektionens så kallade sanktionsprövning mot SEB gäller den svenska storbankens verksamhet i Baltikum och genomförs i samarbete med tillsynsmyndighetens motsvarigheter i Estland, Lettland och Litauen.

ANNONS
ANNONS

SEB riskerar nu böter på omkring 4,5 miljarder kronor, 10 procent av omsättningen, eller en varning. Men följden av FI:s sanktionsprövning kan även mynna ut i att banken slipper undan straff helt.

I april kommer Fi att kommunicera utfallet av sanktionsprövningen mot SEB. I mars kommer besked om den sanktionsprövning som myndigheten sedan tidigare inlett mot Swedbank gällande penningtvätt.

Flera politiker i finansutskottet har efter en granskning av SvD kritiserat FI:s generaldirektör Erik Thedéen och Finansinspektionen för att vara för flat mot bankerna, och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uttalat att han delar den frustration som ledamöterna i finansutskottet ger uttryck för.