Sparare gör tvärtemot proffsen och ratar rapportperiodens vinnare trots att stora utdelningar hägrar i bolagen i höst. Det skriver Di.

ANNONS

Ny statistik från Nordnet, som tidningen återger, visar att sparare ratar rapportflodens vinnare – bankerna – trots att stora utdelningar står för dörren.

I första hand är det Swedbank och SEB som nätmäklaren Nordnets sparare nobbar, framgår det.

”Det är knappast så att privatsparare har kastat sina pengar efter storbankerna”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Sedan årsskiftet har spararna hos Nordnet minskat sin exponering i Swedbank med 6 procent och i SEB rör det sig om ett krympt aktieägande via Nordnet på 5 procent, enligt siffrorna, skriver Di.

Bratt spekulerar i orsakerna

”Kanske är det osäkerheten kring när utdelningarna kan komma igång som vanligt, hotet om böter och att bank ibland anses vara lite trist som investeringsobjekt som fått spararna att skippa banktåget för den här gången. Det kan också vara vinsthemtagningar efter att kurserna stigit under våren”, säger Frida Bratt.

Storbankerna lämnade inga utdelningar 2020 i spåren av coronakrisen men har flaggat för utdelningar i höst, och analytikerna räknar med rejäla utdelningar vilket ändå inte lockar spararna till aktieköp.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Europeiska aktier går bra i den ekonomiska återhämtningen [Dagens PS]

Läs mer: Superdator signalerar fortsatt kursuppgång [Dagens PS]