Dagens PS

Så stuvar Sven-Olof Johansson sin portfölj

räntan
Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartners, har en prognos för när Riksbanken börjar sänka styrräntan och varför det blir så. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 sep. 2021Publicerad: 29 sep. 2021

Börsen är rättvist värderad, men räntorna kan bli dubbelt så höga, enligt Sven-Olof Johansson som stuvar sin portfölj på börsen så här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Dagens Industri berättar den kände finansräven, vd, grundare och storägare av Fastpartner, hur han ser på börsen.

Han har, framgår det, gjort en del aktieaffärer när kurserna gått ner de senaste veckorna.

Han anser också att börsen är rättvist värderad men ser oroande signaler om att räntorna kan dubblas från dagens nivåer.

Sven-Olof Johansson, som även har en gård i Frankrike, rör sig nu åter på Östermalm i Stockholm där Fastpartner har sitt huvudkontor.

Sven-Olof Johansson uppges ha en portfölj på börsen på över 17 miljarder kronor och när han nu stuvar sin portfölj, samtidigt som börsen skakar, siktar han in sig på bolag med ett starkt kassaflöde, berättar Di.

“Om räntan går upp så mår också bankerna lite bättre av det”, säger han själv.

Mest exponerad är han i Nordea och Swedbank, men han har även ökat sitt aktieinnehav i klädjätten H&M, som backat rejält från toppnivåerna i våras och åkte på ännu ett bakslag på börsen efter redovisningen av försäljningssiffrorna för Q3.

Då blev H&M mer attraktivt

ANNONS

Sven-Olof Johansson såg ingen dramatik i det utan upplevde snarare att det gjorde H&M-aktien mer köpvärd.

Han säger till Di att han tror på klädbolaget “på sikt”, särskilt när de negativa effekterna av pandemin släpper greppet helt om klädhandeln.

I artikeln framgår det att den kände börsprofilen delat upp sina aktieinnehav i en långsiktig portfölj och en tradingportfölj, varav han uppges ha avyttrat en mindre del av sina innehav i tradingportföljen på senare tid med betoning på Astra Zeneca.

Det har handlat om en vinsthemtagning i läkemedelsbjässen efter kursuppgången under sommaren, skriver tidningen.

“Jag har kvar en ganska stor position. De har en fantastisk produktportfölj och på lång sikt är det helt rätt bolag att äga. De fick mycket stryk på grund av allt trassel på grund av sitt covid-vaccin”, förklarar börsproffset.

Klev in i SSAB-rivalen

Han gick in stort i ståljätten SSAB i slutet av förra året och byggde sedan på det innehavet innan han sålde av allt och la pengarna på onoterade SSAB-rivalen H2 Green Steel.

Dess för innan hade SSAB stigit omkring 50 procent, så Johansson cashade i det läget hem och satsade på konkurrenten.

ANNONS

Han är också femte största ägare i SBB, en positionering som han beskriver som som en diversifiering i och med att SBB opererar i ett annat fastighetssegment än Fastpartner, där han för övrigt enligt Di har ett innehav värt över 15 miljarder kronor.

Läs mer på Di.se om hur han ser på SBB, andra fastighetsbolag och om hans Fastpartner kan tänkas gå samman med något annat fastighetsbolag i framtiden.

Sin egen roll, som vd för Fastpartner, trivs han fortfarande utmärkt i, han “tycker fortfarande att det är lika roligt”, säger han.

Läs även: Svenske miljardären: Då är coronapandemin över

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS