I dag, måndag, är förväntan att Europas börser öppnar i positivt territorium, enligt CNBC som uppger att händelserik vecka står på agendan.

ANNONS

I USA släpps nya siffror över inflationen i veckan som kommenteras av centralbankens ordförande Jerome Powell.

Marknaderna väntar förstås med spänning på vad som kommer ut där – med fokus på vad Powell har att säga om de förestående och tidigarelagda räntehöjningarna i USA.

”De globala marknaderna har en hektisk vecka framför sig med senaste amerikanska inflationssiffrorna”, skriver CNBC och uppger att siffrorna över det amerikanska konsumentprisindexet presenteras på onsdag och för producentprisindexet enligt plan på torsdag.

Powell är svaret skyldigt

I både USA och Europa har konsumentpriserna skjutit i höjden de senaste månaderna och i fredags kom besked om att inflationen i Europa i december nådde en ny rekordnivå, 5 procent, jämfört med samma månad 2020, vilket även Dagens PS rapporterat om.

Nu vill investerarna ha svar från Feds ordförande Jerome Powell när räntehöjningarna kommer i USA. Powell ska höras inför senaten redan i morgon, tisdag, enligt planerna.

Fed har enligt anteckningar från senaste mötesprotokollet i december aviserat en mer aggressiv penningpolitik än väntat med bland annat tidigare höjda räntor.

Ukraina också i blickfånget

Marknaderna bevakar även säkerhetssamtalen mellan amerikanska och ryska diplomater i Genève i dag, måndag, som syftar till att trappa ned spänningarna över Ukraina.

Under månaden kommer makrodata även in över arbetslöshetssiffrorna i Europa för november 2021, samt att Nederländerna offentliggör produktionssiffror för tillverkningsindustrin medan Italien uppges släppa siffrorna över industriförsäljningen i november.

Läs mer: Det händer på Stockholmsbörsen idag 10 januari [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Vinster och framtidsutsikter avgör USA-börsens öde [Dagens PS]

Läs också: Rekordflöden till börsen – men obligationer förvånar [Dagens PS]

Läs vidare: Peter Malmqvist: Börsras nära – USA-effekt [Dagens PS]