Signalerna om höjda räntor från USA:s centralbank gör att börsen är närmare ett ras nu ”än tidigare under pandemin”, enligt Peter Malmqvist.

ANNONS

Det säger aktieanalytikern till SVT och menar att det är en USA-effekt.

Vid senaste Federal Reserve-mötet i december flaggar ledamöterna i den amerikanska centralbanken för tidigare höjda räntor än väntat, vilket Dagens PS berättat.

På fredagen sänkte amerikansk jobbstatistik även Stockholmsbörsen, där det breda OMXSPI-indexet avslutade handelsdagen med en nedgång på 2,6 procent samtidigt som storbolagsindexet OMXS30 stängde på minus 1,7 procent. Det är ingen överdrift att tala om en blodröd börsfredag.

Intresset för börsen minskar

Peter Malmqvist konstaterar att USA och dess centralbank avgör börsens öde framöver.

När räntorna stiger minskar börsens attraktionskraft, säger han.

”Börsnedgångar på 10-15 procent har inte så stor inverkan på ekonomin som helhet. Om det däremot bli kraftigare och ihållande ras så kan det ha en dämpade effekt på ekonomin. Men det ska inte överdrivas, utan det blir mer att börsplacerare förlorar pengar. För de flesta är det illa nog”, säger experten till SVT.

ANNONS
ANNONS

Normalt brukar börsras ske på hösten, säger han, men just nu finns det flera faktorer som enligt Malmqvist gör att börsen är närmare ett ras nu ”än tidigare under pandemin”.

Läs även: Oron ökar för inflationen – ny rekordnivå i Europa [Dagens PS]