Ett gäng solcellspaneler monteras upp på ditt tak och fångar upp solsken som omvandlas till energi. Det kan låta ganska simpelt, men det är många som har frågor kring beslutet om solceller är något att satsa på – med all rätt. Det är en stor investering och det är viktigt att känner att du har all fakta du kan tänkas behöva. Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågor som potentiella solcellsköpare brukar ha.

Hur mycket el produceras och vad tjänar jag på det?

En vanlig fråga som kräver att du har bra koll på ditt tak; vilken väderriktning det har, vinkeln mot solen och storleken på ditt hus. Den mest efterfrågade storleken på anläggning är runt 20-25 paneler och de producerar i genomsnitt 7 000 kWh/år.

Kan jag producera för mycket el?

Den el som du producerar är din, men det som blir över kan du tjäna pengar på. Din solcellsanläggning ansluts till elnätet och det som du överproducerar kommer automatiskt gå ut till elnätet om du tecknat ett försäljningsavtal. På så sätt kan andra ta del av dina solceller och bidra till ett miljövänligare Sverige.

När börjar jag tjäna på min investering?

Solen börjar betala tillbaka till dig någon gång mellan 12-20 år efter installationen. Det beror såklart på storleken på din anläggning. Solceller en långsiktig investering där du förbereder och planerar inför framtiden. Under tiden driver du din egen elproduktion som sänker den årliga kostnaden.

Det pratas som sagt mycket om solen. Nu har du ytterligare kunskap att bredda samtalsämnet med.

Läs mer om hur du investerar i solceller

ANNONS
ANNONS