Båtägare som vill slippa lägga på giftig färg bör ta upp och tvätta sina båtar från havstulpan nu. Det konstaterar Båtunionen, som nu går ut med årets Havstulpanvarning för Uppsala, Stockholms och Södermanlands län.

ANNONS

Båtunionen går varje år ut och varnar båtägare för havstulpan. Tanken är att tulpanens larver ska kunna tvättas bort från båten innan den sätter sig fast, skriver Båtunionen i ett pressmeddelande.

Nu har observatörer sett att havstulpanerna börjar föröka sig och ber alla längs sträckan att kolla sin båt.

Projektet Havstulpanvarningen bygger på att observatörer längs Sveriges kustband som rapporterar om havstulpanernas settling med hjälp av mätplattor placerade vid observatörernas bryggor. När tillräckligt många rapporter om påväxt kommit in, skickas en havstulpanvarning ut till över 30 000 båtägare.

Båtunionen konstaterar att påväxten kan variera lokalt från sträcka till sträcka längs kusten. Detta beroende bland annat av strömmar, pH och tillgång till närsalter.

Havstulpan tvättas i borsttvätt

”Havstulpanvarningen har funnits i över 20 år och varnar när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Varningen underlättar för båtägare som vill göra rätt för miljön och slippa måla båtbotten med biocidfärg”, säger Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö och hållbarhet på Svenska Båtunionen.

Det går bra att tvätta båten för hand eller i en borsttvätt. Man kan ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det viktiga är att få bort havstulpanerna innan deras skal har blivit för stort och hårt.

ANNONS
ANNONS

”Vinsten med Havstulpanvarningen är en ren båtbotten, snabbare båt och mindre avgasutsläpp hos motorbåtar”, säger Carl Rönnow.

Läs också:

Genombrott för svensk båttvättning gav kursras [Dagens PS]