Vintern närmar sig med stormsteg – ett tydligt exempel på det är att skidsäsongen drar igång för i år. Först ut blev Kåbdalis som öppnade sin första skidbacke för säsongen under söndagen.

ANNONS

Kåbdalis, söder om Jokkmokk, lyckades att bli först att öppna för skidsäsongen 2021/2022 då de sparat snö från december och januari i fjol. Byn som har 55 invånare gör en storsatsning på sin skidanläggning med investeringar upp mot en halv miljard kronor.

”Tidigare år har vi blivit omsprungna av Idre fjäll men vi har lärt oss mycket om hur man sparar snö”, säger Johan Gunnarstedt, ägare av Kåbdalis skidanläggning till SVT Norrbotten.

Kan ge snögaranti

Anläggningen är populär bland elitåkare, där bland annat landslagen använder sig av den tidiga öppningen för att lägga träningsläger inför säsongen. Med den nya strategin att spara snö kan Kåbdalis ge en snögaranti till de som bokar.

”Det är skönt för de olika lagen att veta att de har en garanterad snötillgång och att det finns inbokat i kalendern. När vi kan lämna garanti på att det finns snö så behöver de inte oroa sig för att saker ändras utifrån snötillgången”, säger Johan Gunnarstedt till SVT.

Tänndalen har dragit igång snökanoner

Även längre söderut har anläggningarna börjat förbereda för säsongen. Tänndalen i västra Härjedalen har dragit igång snökanonerna och öppnar sina anläggningar den 4 november om vädret tillåter, meddelar Grönklittsgruppen i ett pressmeddelande.

”Det är alltid extra god stämning här på anläggningen när vi har startat snökanonerna. Vintersäsongen är ett steg närmare och vi ser fram emot en lång vintersäsong”, säger Rasmus Bent, anläggningschef i Tänndalen.

ANNONS
ANNONS

”Jag längtar efter att åka skidor igen och ser fram emot premiären. Vi är stolta över att kunna erbjuda en av Sveriges längsta skidsäsonger och om två veckor är den igång”, säger han.

Läs även: Vinstlyft för Skistar genom hemester – Di rekommenderar köp [Dagens PS]