I Sverige har intresset för att odla ökat stort och intresset för att odla ätbara grödor har ökat allra mest. Här är Blomsterfrämjandets trädgårdstips för augusti månad.

Skörda
Under augusti är det dags att skörda och njuta av det som såtts under våren. Det kan bli mycket att skörda på en och samma gång. Därför är ett tips att syra grönsaker. Det är både supergott och enkelt. Ett annat tips är att koka saft och sylt eller lämna frukten till ett lokalt musteri för att ta vara på skörden.

Skörd Trädgård Sensommar
Äppelmust är gott och ett bra sätt att ta till vara på frukten. (Foto: TT)

Fortsätt att gödsla
Sommarblommor behöver näring för att fortsätta blomma hela säsongen. Därför behöver de vattnas med flytande näringslösning. Det har varit mycket skriverier om ekologiska flytande näringslösningar då de kan innehålla ämnen som skadar växterna. Blomsterfrämjandet rekommenderar därför att undvika dem tills det är utrett.

Så förlänger du blomningstiden

 

ANNONS
ANNONS

Putsa dina sommarblommor
En del sommarblommor släpper sina vissna blommor själva, men hos många sitter de kvar. Blomningstiden förlängs om överblommade blommor plockas bort. Växterna ser även mycket fräschare och piggare ut. Det är extra viktigt att kronblad inte ligger kvar på bladen vid högfuktighet, för då kan det lätt bildas gråmögelsvamp.

Trädgård Sensommar Blomsterfrämjandet
Dahlia är en fin växt att komplettera planteringen med i augusti. (Foto: Pixabay)

Fyll på planteringarna
Ibland räcker det inte med puts och näring utan planteringarna kan behöva nya växter. Dahlia och bollkyss är fina växter som kompletterar krukor och rabatter med mer färg i augusti.

Klipp och njut även inne
Om det blommar överdådigt ute är ett tips att ta in blomningen och njuta av blommorna även där. Några av Blomsterfrämjandets favoriter är färgglada dahlior och väldoftande luktärter. Pelargoner i småvaser är jättefina på en bricka.

Sensommar Trädgård Blommor
Klipp blommorna och njut av blomningen inomhus. (Foto: TT)

Läs Blomsterfrämjandets artikel här.