En sällsynt klocka från lyxtillverkaren Patek Philippe klubbades för nästan 60 miljoner kronor i Hong Kong. Det är den högsta summan som någonsin betalats för en klocka på en nätauktion.

ANNONS

Patek Philippe ”Sky Moon Tourbillon”, med en blå handgjord urtavla i emalj och handsnidad boett i vitt guld, inbringade 45,45 miljoner Hongkongdollar på tisdagen – ett rekord, skriver Bloomberg.

Summan, nästan 60 miljoner kronor, är den största som någonsin betalats för en klocka på en nätauktion. Det klubbade priset visar också att samlare fortfarande är villiga att betala stora pengar för lyxklockor trots den krisande banksektorn.

Världens mest komplexa klocka

Dyra klockor är en favorit hos ”bankers” som ofta använder sina årliga bonusar till att spendera på lyxur. Men nu råder oroliga tider efter det att UBS Group AG köpts upp av landsrivalen Credit Suisse Group AG, och kollapsen av de amerikanska bankerna SVB och Signature Bank.

Patek Philippe
Den sällsynta klockan har blå handgjord urtavla i emalj och handsnidad boett i vitt guld (Foto: Christies).
Patek Philippe
”Sky Moon Tourbillon” har hela 12 komplikationer vilket gör den till en av världens mest komplexa ur (Foto: Christies).

Patek Philippes ”Sky Moon Tourbillon” med referensnummer 6002G-001, såldes ursprungligen i Genève 2015, och anses vara en av de mest komplexa klockorna i världen. Den har hela 12 så kallade ”komplikationer” (speciella funktioner inom dess mekaniska rörelse, inklusive en evighetskalender med en retrograd datumvisning).

Andrahandsmarknaden för Patek Philippe förblir stark

Priserna på andrahandsmarknaden för några av de mest populära lyxklockorna tillverkade av schweiziska varumärkena Rolex, Patek Philippe och Audemars Piguet steg till oöverträffade nivåer under pandemin och även under det första kvartalet 2022. De föll dock kraftigt när räntorna började stiga och kryptovalutor började kollapsa.

Alexandre Bigler, vice vd på Christie’s Asia Pacific, sa i ett uttalande det fortfarande finns en extremt levande marknad för klockor över hela världen.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om klockor, konst, mode och design? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst [Dagen PS]

Läs även: Rolex och Patek Philippe bättre än aktier [Dagens PS]