En ansedd gallerist i Norge åtalas för bedrägeri, efter ha sålt sin egen konst för dyra pengar under påhittade namn, rapporterar NRK. 

ANNONS

I 25 år har John Hedemark sålt konst från bland andra Werner Jensen, en ansedd konstnär som arbetat i Berlin och haft prestigefulla utställningar för tiotusentals norska kronor styck. Problemet? Werner Jensen finns inte, och det är Hedemark själv som målat konsten.

Jämför sig med Banksy

Konstskandalen som uppdagats i Norge har lett till att John Hedemark åtalas för bedrägeri och att över 200 konstverk beslagtagits, men John Hedemark menar att han är orättvist behandlad av polisen. Han menar att han gjort konsten under pseudonym, och jämför sig själv med Banksy.

Polisen däremot anser att det är bedrägeri, då han hittat på en person med ett falskt cv, och fått köpare att tro att det är verk från en exklusiv konstnär de köpt. Polisen ville först förstöra konsten, men det har de fått backa ifrån.

”Bedrägeriet är lite intressant för att det visar att det är mycket runt omkring konsten och konstnären som bygger värde. Det vet ju galleristen om och utnyttjar”, säger SVT kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist. 

Lagt till Werner Jensen i sitt namn

”Det sista ordet har inte sagts i det här fallet”, säger ’konstnären’ Hedemark till NRK. Han sa också att namnet Werner Jensen kommer att leva länge.

”Jag har till och med gått så långt att jag lagt till Werner Jensen i mitt eget namn för att undvika att argumentera med polisen. Då kan de säga vad de vill”, säger John Hedemark.

Frågan är om han inte kan få rätt om det sista påståendet. Sedan skandalen uppdagats har Werner Jensen-konst blivit en stor snackis i Norge, och en konstexpert på Christiania auktionskammare säger till NRK att målningarna kan öka i värde nu för att folk vill ha dem som ”en kul grej”.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att hans målningar kan vara populära. Och priset är vad människor är villiga att betala. Men det är inte så lätt att uppskatta sådana saker, det blir lite kuriosa av det”, säger Pascal Nyborg, konstexpert på Christiania auktionskammare till NRK.

Läs mer: En konst att investera – tavla såldes för 1 miljard