Så smakar Sverige, enligt svenskarna

Så smakar Sverige - Ica har undersökt
Nöjd och belåten. Malidza Larsson, Ica-kock, tipsar om vad vi kan göra med de smaker och dofter vi mest tycker identifierar Sverige. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 juli 2025Publicerad: 30 juli 2025

Hur det ser ut har vi väl koll på, men hur smakar och doftar egentligen Sverige? Nu har Ica kartlagt det och låtit svenskarna uttala sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Denna sommar, som rullar på för fullt, berättar Ica att man kartlagt vilka smaker som svenskar tycker representerar vårt land bäst.

Högst upp på topplistan: rotfrukter, vilda bär och svamp, enligt Sifo-undersökningen där 4 240 svenskar över hela landet fått svara.

Beskedet att svenskar förknippar skogens och naturens eget skafferi med svenska smaker är entydigt, konstaterar Ica.

”På topplistan över vad många ser som svenska smaker hittar vi vildväxande råvaror, men också ätliga skogs- och ängsväxter. Rotfrukter, vilda bär och svamp är enkla att antingen odla själv eller plocka i naturen. Det är även tacksamma råvaror att förvara och förädla och kunna använda året om även när de inte är i säsong”, säger Ica-kocken Malidza Larsson.

Kockarnas bästa råd för att minska matsvinnet. Dagens PS

Semitorkad rödbeta, någon?

Malidza delar med sig av tre goda bästa tips för råvarorna som, enligt svenskarna, representerar smaken av Sverige.

Det handlar om semitorkad rödbeta, ”en favorit, gör en 50/50-tartar och smaksätt med dragon”.

Vattlingon, ett gammalt sätt att förvara lingon. ”Tack vare lingonets naturliga konserveringsmedel så kan de förvaras i bara vatten i flera månader. De blir lite mildare i smaken, och kan både göras dessert på och serveras i en kötträtt”, berättar Malidza Larsson.

ANNONS

Det tredje tipset gäller svamp som är ”en väldigt mångfacetterad råvara med ett fantastiskt djup i smaken och gör sig utmärkt att göra buljonger på”, konstaterar Ica-kocken.

Pepparrot, en väldigt typisk svensk smak, men bara enligt hallänningarna. 47 procent av hallänningarna promotar roten, 7 procent av svenskarna totalt. (Foto: Leif R Jansson/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Ur skog och jord toppar

När svenskarna i undersökningar listar svenska smaker inom livsmedel är de fem i topp rotfrukter, vilda bär, svamp, fruktigt som äpplen och rabarber och vilt.

Där kan man möjligen invända att alla som varit med om att ta ur en älg kanske har invändningar mot femteplatsen.

Boende i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland promotar i högre grad vilda bär som en smak av lokalproducerat.

Boende i södra Sverige har en faiblesse för fruktiga smaker som äpple och rabarber samt odlade bär.

Starka besked från Halland

Undersökningens möjligen mest oväntade resultat är att hallänningar är ensamma om att känna en stark koppling till pepparrot.

ANNONS

Så många som 47 procent av hallänningarna pekar ut pepparrot som en lokalproducerad smak, att jämföra med 7 procent av svenskarna totalt.

Ikea halverar priserna på sin restaurangmat. Dagens PS

Sörpla och bli svalkad – iskalla soppor är sommarens bästa. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS