Det låter spektakulärt och det är det också – nu lanseras ”världens första vingårdsflygbolag” ombord på ett svenskt Saab-plan.

ANNONS

CNN Travel berättar om den kommande jungfruresan från North Island of Auckland till Queenstown på South Island på Nya Zeeland senare i år.

Vinproducenten Invivo på Nya Zeeland står bakom affärsidén som tar debatten om alkohol på flyget till en helt ny nivå.

Medgrundarna i teamet, Tim Lightbourne och Robin Cameron, uppges ha chartrat ett 34-sitsigt Saab-plan från Sverige för debutrutten av Invivo Air.

Servering av gratis viner och alkoholfria alternativ

Själv flygturen tar bara ett par timmar men i paketet ingår ett besök hos Invivos Centrala Otago-odlare och en vistelse på Hilton Queenstown.

Det är 24 timmar all inclusive, så att säga, där servering av ”några gratis viner” serveras till passagerarna, försäkrar Tim Lightbourne och tillägger att alkoholfria alternativ även erbjuds.

Satsningen är ett sätt att fira återöppnandet av Aucklands gränser och främja inhemsk turism. Den 119 dagar långa covid-19-nedstängningen slog skoningslöst mot besökssektorn i Auckland.

När vingårdsflyget lyfter kommer kommer hälften av resenärerna att få följa med gratis med prio på drabbad personal inom hotell- och turistnäringen, men även invånare som inte haft möjlighet att besöka nära och kära, berättar CNN.

Rusning till jungfruresan

Före pandemin hade Queenstown, enligt artikeln, runt tre miljoner besökare per år, varav merparten (60 procent) var utländska turister. Under pandemin har semesterparadiset upplevt ett smärtsamt ras där de internationella turisterna lyst med sin frånvaro.

Invivo-teamet hoppas att deras annorlunda flygrutt ska få turismen att blomma igen i Queenstown, som ligger i Nya Zeelands Otago-region.

ANNONS
ANNONS

Intresset har varit enormt inför den flygande vingård-resan. Tim Lightbourne berättar för CNN att tusentals människor hört av sig för att boka en resa och att bolaget sålt ut premiärflygturen ”100 gånger om”.

Reguljära flygningar mellan Auckland till Queenstown är nu planerade och förhoppningen är att expandera med fler destinationer i framtiden.

Läs mer: Prova vin med Sex and the City-stjärnan [Dagens PS]