Dagens PS

Ryanair döms återigen – måste betala tillbaka för handbagage

Ryanair
Ingen åker Ryanair för att de vill – de åker för att det är det logiska valet. För att det kostar 129 kronor till Berlin när tåget kostar 1400. (Foto: TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Den spanska rättvisan har ännu en gång satt ner foten mot Europas mest aggressiva lågprisflygbolag. Ryanair har nu beordrats att återbetala 124 pund till en passagerare, efter att en domstol i Salamanca slagit fast att handbagage är en nödvändighet, inte ett tillval.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte första gången. Och det lär inte bli den sista.

Handbagage är ingen lyx – det är en självklarhet

Fallet rör fem flygningar mellan 2019 och 2024 där passageraren tvingats betala extra för sin kabinväska. Domaren grundade sitt beslut på ett EU-domstolsutslag från 2014, som klargjorde att handbagage i princip måste anses vara en oumbärlig del av passagerartransporten, rapporterar The Sun.

Dessutom hänvisade man till den spanska luftfartslagen – artikel 97 – som uttryckligen förbjuder flygbolag från att ta betalt för handbagage så länge det ryms inom måtten 55x35x25 cm , rapporterar Travel and Tour World.

Ryanairs svar: Vi följer EU-lagen

Flygbolaget försvarar sig med att deras ”generösa” policy tillåter en mindre väska (40x25x20 cm) gratis, medan större kabinväskor kan köpas till. Enligt bolaget främjar denna policy både låga priser och konsumentval, och är i full överensstämmelse med EU-lagstiftning.

Men den spanska rättens tolkning visar att fler domstolar kan börja ifrågasätta modellen.

Läs även: Flygbolag får miljardböter för extra avgifter

Budgetflygets framtid Ryanair
Enligt Eddie Wilson i mitten kommer det i framtiden bara att finnas fyra stora flygbolagsgrupper i Europa. (Foto: Jessica Gow/TT)
ANNONS

Wilson: Du behöver inte tycka om oss

I en intervju med Dagens PS bemötte Ryanairs vd Eddie Wilson kritiken mot bolagets strategi. Han säger att du inte behöver tycka om Ryanair, du behöver bara boka dem. Han beskriver Ryanair som flygets IKEA, där målet inte är att sälja en dröm utan att möjliggöra resande för så många som möjligt.

Wilson menar att bolaget gjort det möjligt för vanliga människor att resa fritt i Europa. Det handlar om frihet, inte lyx.

Kommentar: Ryanairs modell under tryck

Spanien har blivit en frontlinje i kampen mot lågprisflygets affärsmodeller. Flera rättsfall har redan gått emot Ryanair. Nu börjar det lukta prejudikat.

Advokat Isaac Guijarro, som företrädde passageraren, menar att det här visar att Ryanair inte kan behandla resenärer som vandrande bankomater.

Om fler europeiska länder följer Spaniens exempel kan bolag som Ryanair och Wizz Air tvingas tänka om. Och då är frågan: vem betalar egentligen för 9-eurosbiljetterna?

Så blev Ryanair Europas största flygbolag

ANNONS
En ny strejk bryter på fredag ut bland Ryanairs kabinanställda med följden inställda flyg. (Foto: TT)
Ryanair har gjort för flygindustrin vad IKEA gjorde för möbelbranschen – förenklat. (Foto: TT)
  • Grundades 1984 i Irland av Tony Ryan, Christopher Ryan och Liam Lonergan (Wikipedia).
  • Michael O’Leary blev vd 1994 och drev igenom en kompromisslös lågprismodell (AQA Capital).
  • Inspirerades av Southwest Airlines – inga måltider, snabba omloppstider, direktförsäljning (Wikipedia).
  • Flottan består av över 600 Boeing 737-plan, vilket ger stordriftsfördelar och minimerar kostnader (Wikipedia).
  • Dotterbolag som Buzz, Lauda och Malta Air gör att Ryanair kan operera från olika EU-länder med lokal personal (Wikipedia).
  • 2023 flög Ryanair över 181 miljoner passagerare, en ökning med 13 procent från året innan (Flying in Ireland).
  • Över 3 600 flygningar dagligen till 230 destinationer i 34 länder (Wikipedia).
  • Störst i Europa sett till antal passagerare och har en marknadsandel på cirka 14,6 procent (OAG).
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS