Hotellbranschen gör revansch och är tillbaka på nästan samma nivåer som innan pandemin. Men Stockholm halkar efter sedan turisterna uteblir.

ANNONS

Det rullar på för de svenska hotellen.

Ökningen började redan i våras och har fortsatt starkt över sommaren.

Logiintäkterna uppmättes till 1 655 miljoner kronor under juli – vilket börjar komma ikapp nivåerna före pandemin – och  är bara 14 procent lägre än de 1 917 Mkr  som uppmättes för juli månad 2019.

Lättade restriktioner

Den ökade vaccinationstakten och lättade restriktioner har fått igång hotellnäringen menar Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

”Det ser bra ut och vi har en starkt positiv trend men det finns också utrymme för förbättring. Vi har en bit kvar till nivåerna före krisen, men uppgången är stark”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

Under juli 2020 låg andelen bokade hotellrum i Sverige på 41 procent. Under samma period i år har den siffran vuxit till 59 procent, men det är fortfarande 15 procent kvar till nivåerna samma period 2019.

Stockholm halkar efter

Huvudstaden halkar dock fortfarande efter och drar därmed ned totalen för landet.

”De är starkt beroende av evenemangsnäringen och inflödet av utländska turister. Dessa delar har inte hunnit öppna upp igen och det är fortfarande så att många utländska turister lyser med sin frånvaro”, klargör Stefan Westerberg.

Jämfört med katastrofsiffrorna i juli 2020 som låg på 22 procent för Stockholm så har det dock nästan skett en fördubbling till 43 procent under samma månad.

Även snittpriserna är på väg upp – både i huvudstaden och i landet.

I juli 2021 låg snittpriset på 1 024 kronor, att jämföra med  juli 2019 då det låg på 987 kronor.

ANNONS
ANNONS

”Ökningen kan ha att göra med att efterfrågan runt om i landet är ganska stor och att det driver upp priserna.”

Men snittpriset släpar fortfarande efter i Stockholm med omkring en hundralapp jämfört med 2019 – då hotellgäster i snitt betalade 973 kronor per natt.

Läs mer: Petter Stordalen förlorade miljarder – storsatsar nu