Svensken är inte så kräsen på resande fot.

ANNONS

Snart är det höstlov och Travellink har tagit reda på hur svenskarnas matvanor förändras under lov och ledighet.

Enligt rapporten stoppar sex av tio i sig mer kalorier och drar sig heller inte för att äta mat som annars anses vara både udda och läskigt. Eller vad sägs om spindlar och andra insekter på tallriken?

73 procent går alltid på restauranger som är typiska för landet de besöker. 61 procent dricker mer när de reser och hela 46 procent dricker dubbelt så mycket eller mer som under en vanlig vecka.

Endast 8 procent dricker däremot måttligare och bara 6 procent äter mindre under semestern.

”Svenskar är de som är mest pigga på det lokala köket och de undviker också restaurangkedjor mer än övriga européer i undersökningen.  Svenskar och amerikanare är mest intresserade av fine dining och går gärna på restauranger som har stjärnor i Guide Michelin”, kommenterar Maryline Morini, chef för kundkommunikationen på Travellink, i ett pressmeddelande.

Svenskar är överlag nyfikna, enligt rapporten, på vad som står på den lokala menyn. Var tredje person i undersökningen säger att det lokala köket påverkar deras val av resmål. 4 av 10 vill också testa lokala alkoholdrycker när de är på semester, vilket är högst bland länderna i undersökningen.

Och ska vi resa på en matinspirerande resa väljer vi inte helt oväntat Italien, Frankrike eller Thailand.

Mest udda maten som svenskar är villiga att testa:
Krokodil 30 procent (14%)
Orm 25 procent (7%)
Insekter 21 procent (10%)
Sköldpadda 18 procent (6%)
Spindlar 18 procent (3%)
Hund 10 procent (3%)
Katt 8 procent (2%)

ANNONS
ANNONS

10-i-toppländer dit svenskarna helst reser på matresor (inom parentes visas de internationella placeringarna):
Italien (1)
Frankrike (2)
Thailand (5)
Grekland (6)
Spanien (4)
Indien (9)
Japan (8)
Mexiko (3)
Kina (7)
USA (10)

Statistiken avser resor under perioden 27 oktober till och med 5 november 2017 jämfört med resor under perioden 29 september till och med 8 oktober 2017.  

Undersökningen är gjord av OnePoll under perioden 27 juli till 11 augusti 2017. 12 000 personer från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Sverige, Spanien, Italien och Portugal har deltagit i enkäten. 1000 av dessa är svenskar.