Karibiens turism hotas av stinkande tångklot

Uppdaterad: 16 mars 2023Publicerad: 17 mars 2023
sargassotång
Sargassotången är på väg att förstöra för Karibiens viktiga turism. (Foto: Youtube)

Ett stinkande tångklot som är 800 mil brett hotar att förstöra Karibiens och Floridas turism. Det är det största som någonsin uppmätts och växer sig hela tiden större.

ANNONS
ANNONS

Det handlar om sargassotång som har ökat i storlek i över ett decennium och sägs nu vara över 800 mil brett och sträcker sig från Afrikas kust till Mexikanska golfen. Sargassotång brukar normalt finnas i Atlanten, men säga ha kunnat växa till sig så här mycket på grund av bland annat ökade kväveutsläpp.

Tångklot hotar turism

Nu hotar det enorma klotet kusterna i Karibien och Florida som tar emot miljontals turister, och som inte vill ha stränder täckta av tång – som dessutom stinker av ruttna ägg, skriver CNN Travel.

Redan nu har tången skapat stora problem i Barbados – där lokalbefolkningen plockar bort den med hjälp av 1 600 lastbilar om dagen.

“Den orsakar verkligen ett katastrofalt problem för turismen i den karibiska regionen där den hopar sig på stränderna upp till fem eller sex fot”, säger Brian Lapointe, en Floridabaserad forskare.

ANNONS
ANNONS

Kan använda tången till tvål

Samtidigt som sargassotång är viktigt får många djur- och fiskarter så kan det få omvänd effekt om det växer sig för stort eftersom det då suger ut syre ur vattnet och bildar så kallade döda zoner i havet. Eftersom de mänskliga utsläppen fortsätter så ser det inte ut som att tångens spridning kommer att avta. Istället ser forskarna över nya möjligheter som att sänka tången till botten av havet eller skörda den för användning i kommersiella produkter som tvål.

Läs även: Nysatsning på plaståtervinning ska minska utsläppen

Läs även: Ny studie: Eldrivna färjor rekordsänker utsläppen

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.