Dagens PS

Res med ångtåg på Österlen i sommar

Österlen ångtåg
Att resa med ångtåg är ett härligt sätt att upptäcka Österlen Foto: Skånska Järnvägar
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 13 aug. 2021Publicerad: 11 aug. 2021

Österlen är inte bara konst och kultur. För den som tröttnat på kulturen passar en resa med ångtåg eller dressin på Österlens gamla järnvägar. Det är dessutom en rolig familjeaktivitet som passar stora som små.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sydöstra Skåne är inte stort till ytan (3 x 4mil) men naturen är omväxlande. Här finns djupa skogar, öppna fält och ett rikt djurliv. Som många tror är Österlen inte heller särskilt platt- det finns höjder som Stenshuvud i norr och djupa dalar som Fyliedalen utanför Tomelilla. På dressin eller ångtåg är det lätt att njuta av landskapet och spana efter fåglar eller hälsa på de vilda djur som korsar järnvägen.

Ångtåget i Brösarp

Ystadjärnvägarna, som var en sammanslagning av flera järnvägsbolag, förstatligades 1941. SJs sista tåg på linjen Brösarp-S:t Olof slutade att rulla 1971 och så småningom upphörde också godstrafiken. Idag används den oanvända järnvägen som turistattraktion och här kan man åka ångtåg samt cykla dressin. Ångtågen körs av hängiven ideell personal från museiföreningen Skånska Järnvägar. Att åka med något av tågen är en resa bakåt i tiden, resan sker på träbänkar och lokföraren är den stora idolen. Tänk bara på att det är lätt att färgas svart av om står på plattformen strax bakom loket.

ångtåg

Att åka med något av ångtågen är som att resa bakåt i tiden Foto: Skånska Järnvägar

Dressin – järnvägspersonlaens transportmedel

Dressinerna var från början järnvägspersonalens transportmedel. Idag går dressinerna att hyra på sträckan S:t Olof-Gyllebosjön samt Tomelilla-Fyliedalen. Det är inte en helt enkelt att hantera dressinen till en början, men det går snabbt att komma underfund med den rätta tekniken. En tur går dessutom fram och tillbaka på samma räls- alltså måste dressinen lyftas av spåret och vändas på återresan. Den måste även lyftas av vid mötande trafik. På färden korsar man en hel del vägar, då är det viktigt att kliva av och leda dressinen.

dressinerna

Dressinerna var från början ett transportmedel för järnvägsarbetarna Foto: Dressin på Österlen

Bada i Gyllebosjön

ANNONS

Det är 14 km S:t Olof – Gyllebosjön tur och retur och här cyklar man genom ett vackert jordbrukslandskap med gärdsgårdar i sten, åkrar och betesmark med kor och hästar. Det är inte ovanligt att möta en ko som vill ta sig över spåret, och kossor har företräde! Vid sjön rekommenderas ett längre stopp för bad och picknik om vädret tillåter.

gyllebosjön

I Gyllebosjön passar det bra med ett dopp innan återfärd Foto: Gyllebo Sjö

Fyliedalen Naturreservat

Sträckan från Tomelilla som slutar i Fyliedalen är något längre (18 km) och tar ungefär 2 timmar att cykla. Den här gamla järnvägen korsade en gång Skåne från Simrishamn i öst till Malmö i väst. Fyliedalen är sedan 2005 ett naturreservat och här trivs bland andra våra rovfåglar bra. Spåret tar slut mitt i naturen och här är det bara att gå ut och sätta sig på gräset för en paus innan det är dags att cykla samma väg tillbaka.

Fyliedalen

En paus och picknick mitt i naturen i Fyliedalen Foto: Hedda Menckel

 

Läs mer på Dressin Österlen här

Läs om fler naturupplevelser på Österlen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS