Undvik det på jobbet, lyder rådet.

ANNONS

Ny Teknik berättar med brittiska The Independent som källa att smileys eller emojis som uttrycker olika känslor kan vara förödande i jobbmejlet; de ”signalerar vare sig glädje eller värme, bara inkompetens”, enligt artikeln, som hänvisar till en undersökning utförd på 549 frivilliga i 29 länder.

De israeliska och nederländska forskarna bakom studien kikade på hur mottagarna reagerade på de små, gula figurerna i mejl som sändes från främlingar.

Överraskande fann forskarna att deltagarna uppfattade det som att kompetensen sänktes hos avsändare av mejl med smileys; värmen som den som skickat mejlen kanske hoppats på uteblev.

”Forskningen, som presenteras i tidskriften Social Psychological and Personality Science, visar också att svarsmejlen innehöll mer detaljerad information samt mer innehåll över huvud taget om ursprungsmejlet inte hade innehållit några smileys från första början”, skriver Ny Teknik med hänvisning till The Independent.

ANNONS
ANNONS

Mottagaren föreställer sig oftare att avsändaren dessutom är en kvinna om mejlet innehåller en smiley, vilket visade på en viss sexism, men i grunden handlar det om att informationsutbytet undermineras, slår en av forskarna bakom undersökningen fast.