Dagens PS

Kalt träd fick ny krona – av Banksy

Ett hårt beskuret träd fick natten till söndag en grön krona målad på fasaden bakom, och det är Banksy som ligger bakom målningen
Ett hårt beskuret träd fick natten till söndag en grön krona målad på fasaden bakom, och det är Banksy som ligger bakom målningen. (Foto: TT/AP Photo/Alastair Grant)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 18 mars 2024

Över en natt dök en målning upp på en byggnad i Finsbury Park i London och den misstänks vara gjord av Banksy.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom ett hårt beskuret träd har en stor grön “trädkrona” målats på fasaden och nedanför en person med en tryckslang, det rapporterar BBC.

Ett dött certifikat

Efter att ha fått ett tips skyndade sig James Peak, som skapade BBC Radio 4-serien The Banksy Story, till platsen för att titta på verket.

“I mina ögon ser det ut som ett dött certifikat. Men som alltid med Banksy, man vet aldrig riktigt, förrän han erkänner genom att lägga upp det på sin hemsida”, säger han till BBC.

Det är så Banksy officiellt bekräftar sina verk, genom att lägga upp bilder av dem på sin webbplats och i sociala medier, som Instagram, vilket nu har gjorts med trädet i Finsbury.

ANNONS

Senaste nytt

Banksys kännetecken

James Peak säger dock att konstverket bakom trädet på Hornsey Road i norra London, som dök upp på söndagen, har Banksys kännetecken.

Han säger att budskapt att naturen kämpar och det är upp till oss att hjälpa den växa tillbaka är tydligt.

ANNONS

“Om du går långt tillbaka till början av hans arbete, letar han alltid efter något han kan göra med minimal ansträngning för att få något att se riktigt coolt ut”, säger James Peak till BBC.

Han tror att konstverket antagligen har skapats med en tryckslang eller brandsläckare för att snabbt spraya dit “löven” på fasaden bakom trädet.

Färgen matchar

James Peak säger också att den gröna nyansen matchar den som används på skyltar i lokalområdet, vilket visar på Banksys öga för detaljer.

“Det är vår nu och det här trädet borde sprängas av löv, men Banksy måste ha cyklat förbi och tänkt på hur eländigt det ser ut”, säger han till BBC.

Han säger vidare att Banksy, på St. Patrick’s Day, har tagit exakt samma nyans av grönt som Islington Council använder för sina gatuskyltar och sprayat dit löven på den ganska förfallna väggen bakom trädet.

När ett konstverk av Banksy dyker upp på en plats brukar människor rusa dit för att ta bilder.

Islingtons kommunfullmäktige Flora Williamson har skrivit på X att hon tycker det är spännande att Banksy under natten kommit till Tollington.

ANNONS

Banksys misstag – halva identiteten bekräftad

Mystiske gatukonstnären Banksy har alltid hållit identiteten hemlig – men råkade avslöjade sitt förnamn redan för 20 år sedan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS