Dagens PS

Näringsexperten: Detta äter jag för att leva längre

nyttig mat
Bönor och annat grönt hamnar på näringsexpertens tallrik. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 mars 2024Publicerad: 17 mars 2024

Bönor står i fokus. Åtminstone i näringsforskaren Dan Buettners liv. Han äter dem varje dag, och här delar han med sig av andra värdefulla tips på hur vi ska leva så länge som möjligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskaren Dan Buettner är mannen som myntade termen ”blå zoner” om platser där folk lever extra länge.

Han har studerat människors livslängd under de senaste två årtiondena och kommit fram till några värdefulla råd som 63-åringen själv följer.

“Jag vet vad de gör för att leva längre”, säger Buettner och tillägger samtidigt att han inte är en av de “besatta Silicon Valley-miljonärerna” som offrar njutningen i livet för att lägga till några år på sin livslängd.

Istället finns det några saker han riktar in sig på särskilt mycket.

Bönor för hela slanten

Bönor, både till frukost och middag. Helst olika slags bönor, där Buettner genom sin forskning har kommit fram till att de som äter en kopp av proteinbomberna om dagen lever upp till fyra år längre.

ANNONS

Senaste nytt

Skippar köttet – nästan helt

När det gäller kött har han mer eller mindre skippat det helt, sedan människor i de blå zonerna äter väldigt lite kött jämfört med genomsnittet. Om någon köttsugen ändå inte kan vara utan – så är det okej att äta det en gång i veckan, enligt forskaren som själv äter “98 procent växtbaserat”.

ANNONS

Två mål om dagen

För Buettner som bor i den nattaktiva staden Miami är det sena frukostar som gäller. Han brukar sällan äta dem före klockan 11, och sedan väntar han åtta timmar tills nästa måltid som även blir den sista för dagen – middagen – som intas vid 19-tiden.

“Människor som lever längst äter sina kalorier inom 10-12 timmar så jag väljer att bara ha två måltider om dagen”, säger han till CNBC.

Äter ute hela tiden

Miamis stor utbud av restauranger gör vidare att han äter ute nästan varje dag. Restaurangmat kan ofta vara onyttig så det gäller att slänga ett extra öga på menyerna.

Sidorätter är ofta nyttigare än huvudrätter, och där väljer näringsexperten nyttigheter som cannellini-bönor, spenat och rostade potatisar.

“Jag försöker hålla mig till växtbaserat.”

Läs även:

ANNONS

Jeff Bezos storsatsar på alternativt kött – Dagens PS

Bilister sågar bränslepolitik – klimatmål viktigt – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS