Marcus Birro om fega makthavare

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 25 maj 2018
Marcus Birro skriver i dag om medias och sossarnas skeva självkritik och insinuationerna om att SD "kidnappat det offentliga samtalet". På bilden syns SD-ledaren Jimmie Åkesson. (Foto: TT)
Marcus Birro skriver i dag om medias och sossarnas skeva självkritik och insinuationerna om att SD "kidnappat det offentliga samtalet". På bilden syns SD-ledaren Jimmie Åkesson. (Foto: TT)

“Det menas alltså att SD kidnappat det offentliga samtalet och därmed fått alla partier att dansa efter sin pipa.”

ANNONS
ANNONS

Sommaren behåller sitt grepp över landet under hela veckan. Det är så underbart att få känna hur bra mycket enklare allting är den här årstiden. Ljuset, solen, värmen, dofterna, träden som slår ut, blommorna som växer och vrider sina tappra stjälkar mot solen.

Det är som att kliva ur ett ösregn och rakt in i en solig dunge. Det skummar grönt ur de gamla trädstammarna. Det prasslar och sjuder i naturen och man får allt vara en kallhamrad typ för att inte, i alla fall lite, känna kraften och kärleken av något större, en Gud eller ”Varlig Hand” som min morfar brukade säga.

Här hemma (och i världen) har det handlat mycket om alla mejl som kommer efter den nya datalagen, det har handlat om en svensk valrörelse som inte riktigt verkar ha tagit fart.

Jag tycker det är intressant att erkänt duktiga analytiker och experter (Anders Lindberg på Aftonbladet är bara ett exempel) anklagar media (sig själva alltså) och Socialdemokraterna själva för att helt anpassa sig efter Sverigedemokraterna. Det menas alltså att SD kidnappat det offentliga samtalet och därmed fått alla partier att dansa efter sin pipa.

Tänk om det i stället kan vara så att verkligheten själv format väljarnas sympatier, att andra partier lite yrvaket letar efter svar på de nya frågor som väljarna ställer utifrån en ny och komplicerad verklighet. Att skylla på media eller ett visst parti när man inte själv har svar på de frågor som människor ställer är både fegt och kontraproduktivt. Det parti som bäst hittar lösningar och svar på folkets frågor vinner folkets röster. Det är både så enkelt, och så svårt.

Mer då?

Vi har bland annat kunna skriva att Netflix passerat Disney som världens största medieföretag.

Dagens PS har också rapporterat att Spotify åker på en miljardsmäll.

Under fredagen kom bomben att Telia under två års tid förhandlat om att köpa TV4 och C-More. 12 miljarder är en summa som nämns i sammanhanget. Den mediala dramaturgin och verklighet förändras ju på daglig basis och vi får se om den här affären blir verklighet, innan midsommar lär vi veta mer. Som en direkt följd av detta stoppade all handel med Telia på Börsen.

ANNONS
ANNONS