Dagens PS

Mackan – nya heta mattrenden

Mackan har blivit het igen - alternativ till hamburgaren
Mackan är den nya heta trenden, hävdar dess saluförare. Nu tar smörgåsen för sig och blir ett reellt alternativ till hamburgaren, är budskapet. (Foto: Jessica Gow/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

Senaste mattrenden? Mackan sägs vara den nya hamburgaren. Nu är det smör, bröd och pålägg som seglar fram på en räkmacka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under 80-talets första år som den varma mackan blev het i Sverige. Inspirerad av USA, trodde vi som så ofta, men i själva verket en svensk variant av en fransk Croque Monsieur, ofta tillverkad i den smörgåsgrill som såg dagens ljus i Australien.

Gör comeback

Drygt 40 år senare är mackan het igen, även utan att vara en varm sådan. Nu åker smörgåsen räkmacka i trendnoteringarna och i Hötorgshallen är nu Hedvig Henrekson och Zacharias Lindqvist Hansson i gång med smörgåsbaren Dubbla Deli.

Inspirerade av italienska delis i New York men även enligt Mitt i med influenser från Tony Soprano, katten Gustaf och Joey i klassiska serien ”Vänner”.

ANNONS

Senaste nytt

Nya hamburgaren?

De hävdar båda att mackan är den nya hamburgaren och nu vill de övertyga helst hela Sverige om samma sak.

”I USA finns något häftigt med mackor. De är ofta vällagade från grunden med bra ingredienser”, säger Zacharias.

”Det är verkligen så enkelt som att vi älskar mackor och hittade lokalen i Hötorgshallen. Mackor är perfekt till lunch”, hävdar Hedvig.

Laddade upp på TV4

ANNONS

De två, företagsekonomer i grunden vilket kan passa väl, lärde känna varandra efter att ha medverkat i Sveriges mästerkock på TV4.

De tror att det vi ser nu bara är början och hänvisar, förutom sin egen satsning, till såna som Sandhäxan i Vasastan, Subculture och Dåndimpens i Årsta och Scandwich på Malmskillnadsgatan.

”Enligt trendrapporter är mackor på väg uppåt. Folk tänker på mackor på ett nytt sätt”, hävdar Hedvig.

”Det är superkul. Vi tror att det här är början på en boom”, säger Zacharias.

Öppnar sin fjärde

Att smörgåstrenden är stark är även Mackverket en indikator på.

Samtidigt som Dubbla Deli öppnar i Hötorgshallen öppnar Mackverket sin fjärde restaurang i Stockholm.

Då får restaurangerna i Ringen, Stockholm City Food Hall och Vrak på Djurgården sällskap av den nya i Stockholm Quality Outlets Food Hall, skriver Food Supply.

”Ser verkligen fram emot”

ANNONS

”Vi ser verkligen fram emot vår etablering i Stockholm Quality Outlet då det passar bra med vårt varumärke och strategi att attrahera kvalitetsmedvetna snabbmatskonsumenter”, säger grundaren Henrik Pettersson i ett pressmeddelande.

Mackverket har även tre food trucks under eget varumärke.

Smörgåstårtan – ett riktigt smörgåsbord. Dagens PS

Här är världens bästa mackor. Dagens PS

Den optimala knäckebrödsmackan är enkel. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]