Dagens PS

Är din Rolex en pepsi eller en batman?

Rolexklockor.
Två tillsynes lika Rolexklockor, men priset för den vänstra är 50 000 kronor högre – bara för att detaljerna är rödblåa. (Foto: Rolex)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

En av klockorna faller, medan den andra rusar i värde – trots de stora likheterna så är den exakta utgåvan avgörande för värdet på din Rolex.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ökar eller minskar din klocka i värde? Det kan till exempel avgöras av något så lite som färgen på klockans glasring. Köp av lyxklockor, en av de ultimata statussymbolerna, förknippas ofta med en förväntan på att de ska hålla värdet över tid – eller att dessa till och med ska öka.

Färg på Rolex kan vara avgörande

Enligt Bloombergs klockindex (som mäter andrahandsvärdet på klockor) har värdet på Rolexklockor minskat med 8,7 procent under året – men många modeller har ökat i pris under samma period.

I en artikel beskriver Bloomberg hur värdet på en klocka kan avgöras av något så litet som färgen på glasringen. Priset på två klockor ur samma serie, Rolex GMT Master II, skiljer sig kraftigt baserat beroende på vilken färg klockans detaljer har, enligt ovan nämnda index.

Detaljer avgör

Den blåröda varianten, som kallas Pepsi, har under det senaste året ökat med 4,1 procent i värde till ett pris på 21 000 dollar (cirka 220 000 kronor). Samma klocka, med blåsvarta detaljer, har istället minskat i värde med 10,1 procent till omkring 16 000 dollar (cirka 17 000 kronor).

Exemplet illustrerar väl hur upplevd brist kombinerat med en åtråvärd modell kan leda till stora effekter på priset. Det har spekulerats i att Pepsi-modeller kan sluta tillverkas i år på grund av utmaningar kopplade till att tillverka den blåröda glasringen.

Det är precis den typen av tillfälligheter som leder till att vissa modeller sticker ut och väcker samlarnas intresse – vilket i sin tur leder till att priset på andrahandsmarknaden sticker iväg.

ANNONS

Läs mer: Is your Rolex a Pepsi or a Batman? It makes all the difference (Bloomberg)

Läs även: Därför är Rolex kungen av klockor (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS