Dagens PS

Jättelik dinosaurie visas på museum i London

Patagotitan återskapad av Mario Lanzas. 
Patagotitan återskapad av Mario Lanzas. (Foto: Wikimedia Commons/Mariol Lanzas)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

Den 37 meter långa dinosaurien Patagotitan mayorum levde i Sydamerika för 100 miljoner år sedan, nu visas en avgjutning av ett skelett av denna gigant på Natural History Museum i London.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Patagotitan räknas som ett av de största landlevande djuren som funnits på Jorden, den vägde mellan 60 och 70 ton, det skriver BBC.

Som en gigantisk elefant i en anakonda

Förutom ett replikerat skelett har museet i London även lånat in några av de riktiga fossila ben som hittades i Argentina 2014, det största är ett 2,4 meter långt lårben.

Paleontologen Paul Barrett berättar att Patagotitan var en så kallad sauropoddinosaurie som är släkt med mer välkända dinosaurier som Diplodocus.

“Den ser nästan ut som en gigantisk elefant som har fått en anakonda trädd genom sig, med en mycket lång hals och en lång svans”, säger han till BBC News.

ANNONS

Senaste nytt

Fick knappt plats i museet

Skelettreplikan har lånats in till London från Museo Paleontológico Egidio Feruglio i Argentina, vars personal var de som grävde fram de ursprungliga fossilerna.

Den representativa skelettreplikan får precis plats i Natural History Museums största utställningsrum, Waterhouse Gallery, men svansen behövde böjar runt en kolumn.

ANNONS

Dessutom behövde golvet i utställningsrummet förstärkas.

“Det har varit en ganska stor utmaning, näst störst efter att hänga vår blåval i taket i museets Hintze Hall”, säger museets chef för teknisk produktion, Jez Burn, till BBC.

Många ben hittades från Patagotitan

Förutom skelettkopian innehåller utställningen även flera filmer och spel om hur dessa extremt stora sauropoder levde. Vilket av dessa djur som var störst är svårt att säga, men Patagotitan är ett av de största.

Utställningsutvecklaren Sinéad Marronsom säger att det som är otroligt med Patagotitan är den stora mängden dinosaurie som hittades.

“De andra jättedinosaurierna är kända från bara några få benfragment, medan skelettet av Patagotitan är känt från ett par hundra ben från minst sex olika individer. Vi vet helt enkelt mer om Patagotitan än om alla andra jättar”, säger hon till BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Inställd miljonauktion på skelett efter T-rex

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS